//Plugins sense CDN ?>
Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria arribats a mig mandat ?
Vam començar inaugurant i posant en marxa la Sala polivalent municipal, que inclou també una aula d’ordinadors. Els dos espais tenen una elevada utilització, tant per l’associació de gent gran, com pels nens i joves del poble. Hem arranjat molts camins i espais públics: pujada a Les Alzinetes, La resclosa, desviament de Cal Costa per evitar els perills de la balma, via lenta Jorba-Sant Genís, accés sud de Sant Genís, camí del Figuerot, carrers de les Eres (Jorba), de les Moreres (Sant Genís), camí del Castell, arcades i teulada cementiris de Sant Genís i de Jorba, ampliació lavabos escola, rajoles piscina, soterrament línia mitja tensió, nova estació transformadora de subministrament elèctric, nou dipòsit d’aigua i xarxa cap a Les Alzinetes, etc. I un altre aspecte molt important ha estat la millora de dos serveis: Per una part, el servei d’autobús, passant de 4 a 13 autobusos diaris entre Jorba i Igualada, i a més a més, des de fa poc amb bitllet integrat, que surt a 77 cèntims el desplaçament. Per altra part, el servei mèdic, amb l’oferta d’un segon professional, el doctor Joan Puget, que permet als jorbencs triar el metge al qual volen adscriure’s.
I de cara als propers mesos, quines són les prioritats?
Tenim en execució l’estació depuradora d’aigües del terme de Jorba, amb una inversió de 920.000 euros, estarà acabada a la tardor. Hi haurem d’afegir unes importants obres de reparació de la claveguera del Barranc de l’Hospital per poder connectar-hi bé. També tenim en obres el Parc del Pla de Torruella (131.000 euros), i a la tardor farem les obres de la urbanització de la zona de la carretera Vella (792.000 euros) i la construcció del Centre de Dia per la gent gran depenent (595.000 euros). També començaran les obres dels 24 habitatges de protecció social per als joves, amb una inversió prevista de 1,85 milions d’euros. Finalment, la Direcció General de Carreteres té previst fer un carril bici entre Santa Maria del Camí i l’Autovia a Sant Genís, que a més a més permetrà fer algunes millores a l’Avinguda de Canaletes. A la tardor exposarem tots aquests projectes als veïns.
Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius contemplats al vostre programa electoral s’hauran pogut complir?
Sí, de fet s’estan desenvolupant un conjunt d’inversions que econòmicament parlant és el més important que mai havia tingut el municipi de Jorba. La nova Escola d’Educació Primària potser no s’haurà assolit, ja que depèn de les programacions d’inversió del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, però hi continuarem insistint. El pavelló polivalent cobert i alguna altra obra, també quedaran per a un mandat posterior.
Com valora la tasca de l’oposició política?
Entenem que és als seus electors a qui correspon fer-ne la valoració. Només podem dir que l’actuació del grup de Convergència i Unió, excepte en determinades qüestions, en general és responsable i dóna suport als projectes d’interès general.
D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?
Per una part, hi ha persones en atur, quan fins fa poc, a Jorba pràcticament no n’hi havia. I per altra part, a l’ajuntament els ingressos s’han reduït (l’impost d’obres, alguna empresa que està en crisi i no pot pagar els impostos, els patrocinis de les empreses, l’aportació de l’Estat, etc.). És necessari captar noves activitats empresarials per tenir noves fonts d’ingressos. Una bona notícia és que Àrea de Guissona, des de fa un més, ja té tots els permisos per començar les obres, i estem pendents que ens passin el seu calendari d’inici.
S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?
Sempre demanem totes les subvencions per a inversions que podem, per finançar els nostres projectes d’obra amb el màxim de subvenció possible. No ho podem fer d’altra manera. No tenim gaires recursos propis i no volem endeutar-nos molt. Qui ens aporta més ajuts per les inversions és la Generalitat de Catalunya, especialment el Departament de Governació i Administracions Públiques.
Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?
Que podem construir un futur millor, començant per prendre consciència de que les coses –sortosament- ja no seran com abans. El ritme de creixement econòmic dels últims anys, provocat per l’excés de crèdit al sistema i per l’excessiu creixement immobiliari, era irracional i probablement no es repetirà. Anem cap a una evolució econòmica lenta, basada en el coneixement i un ús racional del territori, en el qual l’esforç personal, la formació i la carrera professional a llarg termini tornaran a tenir valor.
I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?
Un objectiu a mig termini és que el municipi de Jorba disposi d’ingressos propis i estables, a través dels impostos que paguin les empreses radicades al terme municipal, i que hi hagi llocs de treball per a tots els nivells de qualificació. Per això, a part de l’Àrea de Guissona, treballem en un polígon industrial al Pla de Les Alzinetes, que ordeni i permeti créixer les activitats de reciclatge que ja s’hi fan, i un parc tecnològic-empresarial, a Cal Blasi, en aquest cas conjuntament amb el municipi d’Igualada.
Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...
Seran motors de l’activitat econòmica i creadors de llocs de treball, per tant positius per a tothom. En el cas de l’aeroport, s’ha de treballar per tal que no generi molèsties als veïns de La Pobla de Claramunt. Aquesta infraestructura serà clau per tal que moltes empreses de tot tipus, escullin l’Anoia com a lloc on implantar-se. A aquest projectes esmentats, a més a més, hi afegiria el parcmotor de Castellolí, el parc tecnològic d’Igualada-Jorba, que es basa en l’existència de l’AIICA i l’Escola Universitària en aquest espai compartit pels dos municipis, i el tren ràpid Martorell-Òdena. El parcmotor ja és una realitat, i el projecte d’Igualada-Jorba ho serà d’aquí dos o tres anys, i el tren Martorell-Òdena ho pot ser d’aquí sis o set anys, però és molt important la feina que estem fent ara. Tots els projectes comarcals necessiten el seu període de maduració.
A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi? Per què?
Sembla que és un assumpte que no es posarà en marxa fins el proper mandat municipal, i per tant, aleshores segurament hi haurà un procés de consulta als municipis. A final, per raons pràctiques, haurem d’anar on vagi Igualada, perquè els vincles de serveis públics amb la capital són molt extensos. En tot cas, vam manifestar el suport a la possibilitat de crear una vuitena vegueria, la del Penedès, que és la posició defensada des d’Esquerra a l’Anoia. Si no es creés aquesta vuitena vegueria, considerem que l’àmbit adequat seria la Catalunya Central.
Molts pobles estan apostant per la participació política, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?
Sí, al començament de cada mandat, fomentem que els veïns prioritzin les inversions i obres a realitzar, a través d’un qüestionari que poden fer arribar a l’ajuntament. D’aquí en va sortir la directriu de que havíem de prioritzar la construcció del Centre de dia per la gent gran, els Arranjaments diversos a tots els nuclis del municipi i els Habitatges de protecció oficial per als joves. En el POUM també vam fer un procés de participació ciutadana, amb enquestes als veïns, entrevistes a les entitats, sessions públiques informatives, etc., i en farem una segona etapa. Quan hi ha algun tema prou important en curs, convoquem una reunió de veïns i tractem el tema, com s’ha fet amb el servei d’aigua, el pla director de la Conca o el servei mèdic, per exemple. Les dimensions de Jorba permeten fer-ho així.
I, en relació a les TIC, quines accions fetes i mancances a corregir destacaria ?
En aquest camp, tot i que no hi hem aprofundit gaire, si que tenim una web 2.0 feta per l’empresa Redall, que són dels més avançats a la comarca en aquest tema. Per tant, potser tenim una bona base per anar millorant. També volem establir una sistemàtica de suggeriments per correu electrònic, que faciliti als jorbencs la utilització del sistema d’atenció al veïnat que tenim establert. En tot cas, sempre caldrà seguir utilitzant les entrevistes personals, perquè en moltes coses, és millor parlar-ho, i amb les dimensions de Jorba, això és possible.
Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara a futur?
Des dels divuit anys, quan vaig arribar a la Universitat Autònoma de Barcelona, que desenvolupo un activisme i una consciència política, sempre en l’àmbit de l’independentisme d’esquerres. Ara, a més a més, fa sis anys que faig d’alcalde i dos que treballo al govern de la Generalitat de Catalunya. De cara al futur no ho sé, ho decidirem entre tots, però sobretot, el que vull fer és una bona feina i un bon servei a Jorba, aquesta és la meva prioritat.
Pep
L'Espelt
23 de juny 2009.10:09h
Quina enveja em dona un alcalde que pregunti als ciutadans en que volen gastar els diners de tots. Que expliqui als ciutadans els projectes que es volen tirar endavant. Que pensi que potser el que... Llegir més ell veu com a prioritari vulgui saber si coincideix amb el que els ciutadans tenen com a prioritari.
Felicito al Josep Ma per que des que va seure a la cadira d’alcalde va abandonar la idea que les urnes et donen dret durant 4 anys a fer el que et doni la gana.
En fi, a quin super es troben aquests alcaldes?