TORNAR

Poble Actiu proposa crear una Comunitat energètica local que promogui l'autoconsum d'energies renovables amb un model de producció just

Liderada per l’Ajuntament d’Igualada tindria com a objectiu promoure l’autoconsum amb instal·lacions energètiques en cobertes d’equipaments municipals, comunitats de veïns i en teulades d’habitatges

politica
Dimecres, 2 març 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Comunitat energètica local que proposa Poble Actiu seria liderada per l'Ajuntament d'Igualada i comptaria amb la participació de pimes, comunitats de veïns, entitats ecologistes i empresarials, i tindria com a objectiu de produir l'energia renovable necessària per al consum dels membres de la comunitat energètica. La iniciativa, que va ser presentada per la formació al darrer Ple municipal, aposta per utilitzar espais públics i privats, com cobertes de comunitats de veïns, equipaments municipals i habitatges particulars, per col·locar instal·lacions de producció energètica que seran gestionades pel nou ens.

Una Comunitat energètica local "perquè la transició ecològica no doni més beneficis a les grans elèctriques"

Des de Poble Actiu reclamen a l'Ajuntament d'Igualada "que lideri la transició energètica que necessita Igualada per afrontar l'emergència climàtica i que ho faci amb la finalitat que no siguin les grans multinacionals elèctriques qui aprofiti la transició a les renovables per fer negoci". El regidor de Poble Actiu, Pau Ortínez, ha assenyalat que "les elèctriques guanyen cada any 5.000 milions d'euros mentre la factura energètica no para de pujar". En aquest sentit, Poble Actiu proposa "apostar per projectes adaptats a les necessitats locals que permetin recuperar la sobirania energètica", com la creació d'una Comunitat energètica local, seguint els exemples d'altres municipis, com Rubí, el Prat del Llobregat, Viladamat o Amer.

Un model de projectes petits i mitjans que siguin projectes sostenibles

La formació municipalista ha remarcat que "en els darrers mesos, empreses multinacionals han plantejat la instal·lació de grans centrals energètiques i la construcció d'una línia de Molt Alta Tensió (MAT) que tindria un impacte ambiental i paisatgístic molt important en diversos municipis de l'Anoia", uns projectes que "suposen un greu impacte també sobre terres agrícoles, transformant terres que garanteixen la sobirania alimentària de la comarca per col·locar-hi centrals energètiques per garantir el consum energètic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona". Davant això, des de Poble Actiu plantegen "un model de projectes petits i mitjans que siguin projectes sostenibles no solament des d'un punt de vista mediambiental, sinó també social, pensant no només en produir energia renovable sinó també amb qui controla la producció i com afecta la seva instal·lació en el territori."

També proposen la creació d'una comercialitzadora energètica local i una empresa comarcal per la gestió de la biomassa dels boscos de l'Anoia

Poble Actiu també ha posat damunt la taula la creació d'una comercialitzadora energètica local i d'una empresa comarcal per la gestió de la biomassa dels boscos de l'Anoia.

Per una banda, la creació d'una comercialitzadora energètica local "serviria per facilitar una opció per consumir energia verda, fer-ho amb una empresa local i que faci front a situacions de pobresa energètica seguint criteris més ètics que les multinacionals de l'IBEX 35. La proposta de creació d'una comercialitzadora d'energia renovable per completar altres iniciatives de producció d'energia renovable, com Som Energia, però amb un fort component local i amb el suport de l'administració pública."

D'altra banda, també proposen la creació, per part de l'Ajuntament d'Igualada, juntament amb el Consell Comarcal i la resta d'ajuntaments de la comarca d'una empresa comarcal "per la gestió de la biomassa per poder generar energia pels equipaments municipals amb els recursos dels boscos de l'Anoia". Aquest projecte, segons Poble Actiu, "seria molt necessari per millorar la gestió forestal dels boscos de l'Anoia, una gestió necessària en un context d'emergència climàtica com demostra l'incendi que van patir els municipis de Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Tous i Miralles el passat estiu."


6 Comentaris

P

Paquita Martos

2 de març 2022.11:38h

Respondre

Segur que el Cuadras vota que no perqué ja es veu a un consell asesor de Endesa, com en Felipe X

N

Nati

Igualada

2 de març 2022.13:44h

Si seguissis la politica local enlloc de fer comentaris ignorants, veuries que el seu grup va votar-hi a favor

M

Marc López

2 de març 2022.11:32h

Respondre

Fem-ho!

L

Laia Maños

2 de març 2022.11:32h

Respondre

Així si!
Avancem cap a una ciutat mes sostenible i Fem fora la mafia de siempre de les grans companyies

p

polako

igualada

2 de març 2022.11:29h

Respondre

I el canvi de la societat de l’aigua per quan. Sembla que expiraba no fa gaire i ningú a dit res. Será que hi ha comissio. ns amagades per que no es mogui la cosa

I

Igualadí

2 de març 2022.07:50h

Respondre

És un xist! Van després d’ERC qui va proposar ajudes al consum energètic proposant una entitat pública quan a més són els de l’aigua i els que han abandonat la lluita per la... Llegir més municipalització. Política no ho sé, però de populisme hippie guai de pijet en saben una mica.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.