TORNAR

Poble Actiu proposa "un Pla de Transició Ecològica" amb el reciclatge obligatori identificat

Proposen també l’impuls de plaques solars i una empresa municipal de biomassa

politica
Dissabte, 27 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dijous a la tarda, els candidats de Poble Actiu exposaven les seves propostes en matèria mediambiental. La formació aposta per mesures contundents per al foment de la sostenibilitat, algunes ja esbossades, com la pacificació del centre d'Igualada. 

L'esquerra independentista a Igualada ha donat a conèixer el seu programa de mediambient. Un programa de quatre eixos on consten una ordenança per impulsar l'energia solar, una empresa pública de biomassa forestal, el reciclatge obligatori identificat o la pacificació de carrers. Remarquen l'aposta per  la "tansició energètica, estratègia de residu 0, mobilitat verda i recuperació d'espais naturals". Es reuneix en un Pla de transició ecològica.

Amb la premissa que "l'ecologia ha de deixar de ser un àmbit sectorial de treball per convertir-se en un eix prioritari de les polítiques municipals d'Igualada", els actuals regidors cupaires Eva Pedraza i Albert Mateu detallaven els aspectes de la seva proposta acompanyats de Pau Ortínez, membre també de la candidatura de Poble Actiu.

Segons Mateu "vivim una urgència ecològica a nivell planetari a la què cal fer front. Uns reptes ambientals que no només cal abordar per consciència ètica, perquè no tenim un planeta de recanvi, sinó també per estratègia econòmica de famílies, empreses i administració" i afegia que "moltes directives europees obliguen a prendre's seriosament" aspectes com les energies renovables, la reducció de residus o la mobilitat verda.

Albert Mateu, Pau Ortínez i Eva PedrazaEl regidor apuntava que"malgrat a Igualada no estiguem fent gran cosa al respecte: tot això arribarà, està trucant a la porta, i hem de decidir si volem fer-ho tard, malament i pagant més, o ser dels primers, fer-ho bé, i obtenir-ne beneficis". Així, proposa un "Pla d'impuls a la generació d'energia solar fotovoltaica que en primer terme actuï sobre l'administració", amb la instal·lació de plaques a totes les cobertes municipals, i també a les famílies, amb l'aprovació d'una ordenança reguladora que incorpori bonificacions d'IBI i de l'impost d'obres per la seva instal·lació.

Aquest eix també contempla "avançar en la definició d'una estratègia de transició energètica per l'àmbit industrial, seguint l'estela de diferents polígons vallesans amb iniciatives molt interessant que creiem que podríen ser replicades a Igualada, però que cal analitzar i estudiar més a fons". Plantegen la possible creació d'una empresa supramunicipal de biomassa "que aprofiti la massa forestal de la comarca per alimentar calderes de biomassa que també cal multiplicar", que oferiria la possibilitat de crear nous llocs de treball i prevenir incendis gràcies a l'adequada gestió forestal.

En matèria de residus, Eva Pedraza reivindicava l'aposta que s'ha treballat com a CUP els darrers quatre anys, amb la idea principal de "superar el model de reciclatge voluntari amb un model de recollida d'identificació d'usuari que estableixi la separació obligatòria i que permeti, també, que cadascú pagui la taxa d'escombraries que li pertoca en funció dels residus que genera".

Aposten per un model mixt de recollida porta a porta i contenidors identificats capaç d'adaptar-se a les diferents densitats d'Igualada, i aprofitar el canvi de sistema per crear una empresa municipal que "racionalitzarà la despesa, millorarà la gestió del servei i la neteja de la ciutat i mantindrà els actuals treballadors, fins i tot augmentant-los".

Mobilitat verda

Per la seva part, el número 3 a la llista de Poble Actiu, Pau Ortínez, posa sobre la taula l'estratègia de "mobilitat verda per Igualada: ampliació significativa de carrers de Zona 30 per pacificar el trànsit al global de la ciutat; restringir el trànsit a la Rambla i avançar en restriccions als carrers Òdena, Sant Josep i Sant Pau". També el foment de la mobilitat a peu i en bicicleta i "electrificar el parc de vehicles de l'Ajuntament així com establir bonificacions en les zones blaves i l'impost de circulació dels vehicles de baixes emissions, a més de crear estacions d'accés públic de recàrrega ràpida de vehicles".

El quart eix del Pla de transició ecològica és el de "recuperació d'espais naturals, especialment centrat al riu Anoia i la riera d'Òdena, per tal que esdevinguin trams paisatgísticament agradables i aptes per ser practicats". Pedraza demanava "posar èmfasi en l'adequació del medi per a les espècies autòctones, tant de flora com de fauna".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.