//Plugins sense CDN ?>
La llista de l'esquerra independentista proposa canvis notables en la fiscalitat a Igualada. La candidatura que prové de la CUP parla d'ajuts per pagar l'IBI per a les famílies amb rendes mitjanes i baixes. En matèria de promoció econòmica anuncien ajuts a sector com les TIC i un pla de xoc contra l'atur femení, en especial a les dones majors de 45 anys.
Aquest dilluns, la candidatura de Poble Actiu presentava en roda de premsa les propostes en matèria de fiscalitat i economia. En l'àmbit de la fiscalitat, Neus Carles, alcaldable de la candidatura de Poble Actiu, explicava que "volem avançar en una fiscalitat progressiva que incorpori mesures per mitigar la desigualtat social, un deure de les administracions públiques que a nivell municipal no podem defugir". Respecte a la política comercial, la formació parla de la fi de requalificacions per a grans superfícies i incrementar l'IBI als edificis de més valor. I també "gravar les grans superfícies amb l'Impost d'Activitats Econòmiques" més alt possible que es revertiria "a finançar la promoció del comerç local".
La candidata valora que "l'IBI que paguem els igualadins és alt, i això permet obtenir uns recursos necessaris per uns serveis públics que volem millorar i no reduir”, però que "cal tenir present que moltes famílies amb rendes mitjanes i baixes no tenen cap ajut per fer front a un impost com l'IBI que els pot resultar un fort sotrac". Davant d'això, "reivindiquem una fiscalitat progressiva en la que cada llar pagui l'IBI en funció del seu nivell de renda, uns impostos que lluitin contra la desigualtat i contribueixin a la transformació social".
Així, al marge de les bonificacions que la llei estableix per famílies nombroses o monoparentals, Neus Carles assenyala que "l'Ajuntament només ofereix ajudes al pagament de l'IBI per a majors de 65 anys, i nosaltres volem ampliar aquesta mesura a tota la població, sense distinció d'edat, però sempre amb criteris de renda". Per fer front a aquesta despesa, Carles aboga per "aplicar un increment de l'IBI al 10% dels edificis de major valor de la ciutat, habitatges al marge, mesura que contempla la llei i que moltes altres ciutat catalanes han adoptat fa temps".
Acabar amb la "política de grans superfícies comercials"
Pel que fa al consum i comerç, Neus Carles afirma que "la superficie destinada a grans establiments comercials a Igualada s'ha doblat en els darrers cinc anys". La candidatura hereva de la CUP es compromet "a aturar les modificacions urbanístiques a mida que el govern Castells no s'ha cansat de fer per facilitar la implantació de grans superfícies comercials" alhora que aposta "per reforçar les polítiques de suport al comerç local" i també "vetllar per que les grans superfícies paguin l'IAE més alt que la normativa estipula" per ajudar així a "finançar mesures de dinamització del comerç local i de productes ecològics i de proximitat". Entre aquestes, apunta l'aposta per crear "el Parc Agrari de la Conca d'Òdena acompanyada de la creació de circuits curts de comercialització de productes agroecològics de la Conca d'Òdena".
"Diversificació econòmica i atenció a col·lectius específics"
D'altra banda, Toni Olivé, número quatre de la candidatura, afirma que "les apostes econòmiques del govern estan poc diversificades malgrat a banda dels sectors tradicionals (tèxtil, pell, metall) hi ha altres sectors emergents com les TIC". Olivé remarca que "l'Ajuntament prioritza la concessió d'ajuts a empreses i a agrupacions tradicionals, limitant-se a finançar els projectes que li presenten les mateixes agrupacions sectorials" sense fixar unes condicions que evitin "que la gestió no sigui transparent, ni pel que fa als resultats assolits ni als beneficiaris dels ajuts", motiu pel qual assegura que és necessari "revisar els criteris per a la concessió d'ajuts a empreses i a agrupacions d'empreses".
Olivé assenyala que "la manca de diversificació per sectors d'activitat té una incidència directa en l'ocupació, ja que l'atur a Igualada és superior a la mitjana catalana, especialment en el col·lectiu de dones de 45 a 65 anys". Per això creuen necessari reforçar les polítiques actives adreçades a persones majors de 45 anys en situació d'atur de llarga de durada, així com prioritzar al sector de les dones en el Programa 30+, adreçat a persones en situació d'atur de 30 o més anys i de baix nivell formatiu. A banda, la candidatura municipal d'esquerres també proposa crear un pla d'Impuls de l'economia social i solidària (ESS) amb l'objectiu d'oferir un suport especialitzat a la creació d'empreses d'economia social i solidària (ESS), i la coordinació i difusió dels serveis supramunicipals de foment del cooperativisme.