//Plugins sense CDN ?>
El passat divendres es va celebrar a Santa Margarida de Montbui una xerrada sobre el preu de la llum, que va comptar com a ponent el diputat al Congrés de Diputats Román Ruiz, encarregat d'aquests temes dins el grup parlamentari socialista.
L'acte va ser presentat per Teo Romero, el qual va explicar com des de fa temps el PSC-Anoia està portant al debat públic temes quotidians com el cost de l'aigua, les taxes judicials, les preferents,... amb la clara convicció que ens hem de preocupar dels problemes reals de la ciutadania.
Així, Ruiz va iniciar la seva intervenció fent esment d'algunes dades per situar-nos com està el sector de l'energia, especialment, l'elèctric, a Espanya i Catalunya. Així, va comentar com l'energia eòlica va ser la primera en producció l'any 2013, un fet que abarateix el cost global de l'energia (encara que el govern digui el contrari), uns costos que superen la mitjana europea en un 27 %. També va comentar alguns dels errors realitzats amb les liberalitzacions del sector elèctric, i com hi ha un factor d'especulació que fa que els preus pugin més del que els hi tocaria (i d'aquí vénen les polèmiques de les subhastes elèctriques). Un altre factor important és com el govern del PP s'ha carregat el sector de les renovables instaurant una inseguretat jurídica respecte les inversions, el que suposa un atac de ple cap a un sector de present i futur i molt necessari vistos els creixents condicionants en emissions contaminants que assumeixen els països. A més, Ruiz a denunciar com l’increment del preu de la potència contractada va empobrint cada vegada més la població.
Un altre dels temes comentats va ser la nova llei del sector elèctric, on s'hi recullen iniciatives com el fet que els particulars podran negociar amb les elèctriques directament el preu (això és un desequilibri de forces molt important), com es continua garantint que les companyies elèctriques ingressin 400 milions d'euros en concepte de garantia de servei, o com no es deixen clars els costos de generació d'energia reconeguts a les elèctriques, uns costos que influeixen en el famós dèficit elèctric (el qual ara és igual o superior que quan hi havia el govern socialista). El diputat va comentar que algunes mesures estan recorregudes a tribunals europeus, per què incompleixen normatives europees.
És per això que Ruiz va fer arribar algunes propostes com realitzar una auditoria regulatòria per conèixer bé els costos i reduir retribucions excessives a les companyies elèctriques, garantir per llei un mínim d'energia perquè cap família es quedi sense, desenvolupar l'autoconsum (i treure el cànon d'autoconsum), entre d'altres.
Posteriorment hi va haver un debat entre el públic, on es va comentar com l'electricitat ara ja arriba al 10 % dels ingressos d'una família, i això és un drama o com Europa pot ajudar a aturar aquest despropòsit.
Finalment, Ruiz va comentar com els ciutadans ens han de veure defensors dels seus interessos (de la sanitat, educació, serveis,...) i que ara toca lluitar per què la dreta europea no continua privatitzant, i, en el cas de la llum i energia, convertint una necessitat en un privilegi només accessible als que se'l pugin pagar.
pep per els amics.
anoia
1 de maig 2014.12:04h
Per favor, aixó avui no toca, avui toca tal com diu el Sr Ferran Mascarell el projecte paleontològic dels Hostalets.
Siguem seriós, que ja som grans. Amb les coses de menjar, no si juga, oi que... Llegir més si Sr Mascarell ?