TORNAR

La treballadora del servei de neteja de Vilanova acomiadada el 2017 haurà de ser readmesa

L’oposició: ”s’ha fet un mal irreparable a un col·lectiu de dones vulnerable que han patit durant mesos”

politica
Dimecres, 23 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La magistratura considera que es va incomplir "el mandat subrogatori convencional" en la municipalització del servei de neteja a Vilanova del Camí, el 2017, poc després que tingués lloc l'entrada del govern a quatre de PSC, VA!, IPV-VV i Decide. En un comunicat conjunt, V365, ERC, Meritxell Humbert i JxVilanova apunten que la sentència "confirma allò què nosaltres hem defensat des del principi: les dones de la neteja haurien d'haver estat subrogades per l'Ajuntament de Vilanova del Camí".

Una sentència del jutjat social número 11 de Barcelona ha estimat "parcialment la demanda" interposada per Francisca N. C., treballadora del servei de neteja de Vilanova del Camí, que va ser acomiadada a finals del juliol de 2017. El text declara que aquesta decisió va ser "improcedent". La treballadora en qüestió havia estat més de set anys al servei de neteja quan aquest era prestat per l'UTE. Quan el servei va ser municipalitzat, Francisca N. C. va superar les proves -de fet, va quedar segona al concurs- però va ser acomiadada al cap d’un mes de prova, quan es van adduir "criteris tècnics" per part del govern municipal

El text exposa que es declara "improcedent" i es condemna a l'empresa demandada "a la readmissió immediata de l'actora en el seu lloc de treball i en les seves condicions laborals habituals, juntament amb l'abonament dels salaris de tramitació deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la notificació de la sentència". 

L'oposició veu avalada la seva postura: "es podia subrogar"

Al respecte de la sentència, en un comunicat, l'oposició assenyala al govern i als líders dels quatre partits que el componen: "
Francisco Palacios, Juan Manuel Cividanes, Imma Gonzalez i Noemí Trucharte van decidir un canvi de gestió en el servei de la neteja després de la moció de censura. Van argumentar que la internalització del servei suposaria una millora de les condicions laborals de les treballadores i un estalvi important per a les arques municipals. Gairebé ha estat el contrari. El procés va deixar sense feina a set dones que portaven anys treballant en aquest servei i la resta van haver de passar unes oposicions perdent així els drets d'antiguitat".

Apunten que "una d'aquestes treballadores va ser acomiadada durant el període de prova, fet curiós, ja que va quedar segona en el procés de selecció. Va tenir la valentia de denunciar aquest fet, defensant la injustícia i la incoherència d'aquesta decisió. En el passat ple, Noemí Trucharte va dir que havia estat una decisió del tècnic responsable del servei, curiosament una persona que no ha passat cap procés d'oposicions i que abans d'aquest càrrec no tenia experiència en l'àmbit de la neteja".

L'oposició esgrimeix que en el text el magistrat afirma que "queda clar, doncs, que el rescat en l'adjudicació del servei de la neteja per part de l'Ajuntament demandat comporta necessàriament la subrogació de la relació laboral de la treballadora demandant, raó per la qual la celebració d'un nou contracte de treball subjecte a un període de prova de dos mesos esdevé nul en incomplir-se el mandat subrogatori convencional". 

Remarquen que "el redactat recull que 'en tots els supòsits de finalització, pèrdua, rescissió, cessió o rescat d'una contracta així com respecte de qualsevol altra figura o modalitat que suposi un canvi en l'adjudicatari del servei que duguin a terme l'activitat de què es tracti, els treballadors de l'empresa sortint passaran a ser adscrits a la nova titular" que "respectarà tots els drets i obligacions que es gaudeixin de l'empresa sortint". 

Així, els firmants del comunicat ressalten que "la subrogació de les treballadores del servei de la neteja s'hauria d'haver produït automàticament en el moment en que l'Ajuntament va assumir la gestió directa tal i com hem defensat sempre des dels nostres grups. La subrogació era obligatòria i en aquest punt demanem responsabilitats polítiques que han d'assumir els membres de l'equip de govern. El temps ens ha donat la raó però el mal que ha fet aquest equip de govern liderat per Noemí Trucharte i recolzat per Palacios, Cividanes i Imma Gonzalez ha fet un mal irreparable a un col·lectiu de dones vulnerable que han patit durant mesos pels seus llocs de feina, i que algunes d'elles han acabat perdent i quedant al carrer".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.