//Plugins sense CDN ?>
La ciutat de Canberra es va fundar el 12 de març de 1913 com una solució salomònica per acabar amb la disputa entre Sydney i Melbourne per ser la capital d'Austràlia. En uns terrenys rurals a mig camí entre les dues grans ciutats, s'hi va fer construir Canberra, que acull les seus de les principals institucions públiques i mitjans de comunicació del país...i poca cosa més. Avui té uns 350.000 habitants i és la vuitena ciutat més poblada d'Austràlia, lluny de Sydney i Melbourne, amb 4,4 milions d'habitants i 3,6 milions respectivament.
La ubicació de Canberra es va escollir pensant que la ciutat estaria en un punt mig, relativament a prop de tot. Els seus habitants poden arribar a la platja o a la muntanya, a Sydney o a Melbourne en dues hores de cotxe, que és un temps raonable pel que són les distàncies a l'enorme país austral. Però, a l'hora de la veritat, això fa que la ciutat no tingui cap atractiu per a turistes, ja que no està realment a prop d'enlloc, no té cap atractiu més enllà dels edificis oficials, i s'hi ha d'anar expressament.
L'any 2013, la ciutat va celebrar els 100 anys de la seva fundació. Per aquest motiu, l'Ajuntament de la ciutat va crear una comissió dedicada als actes del centenari. Aquesta comissió va organitzar un calendari farcit d'activitats, i també va encarregar a l'escultora Patricia Piccinini que dissenyés una mascota, destinada a convertir-se en un enorme globus aerostàtic.
Piccinini va inspirar-se en la naturalesa de Canberra a l'hora de crear el globus, anomenat Skywhale i que representa una criatura voladora semblant a una balena. "Vaig pensar en què passaria si les balenes, mamífers que després d'evolucionar a la terra van tornar al mar, haguessin tingut una evolució diferent, haguessin anat al cel, i poguessin volar. De fet, així com Canberra és una ciutat artificial que ha fet un esforç per a integrar-se al medi, tenia sentit mirar de posar una criatura artificial al cel", explicava l'escultora.
El globus no el va construir Ultramagic, sinó Cameron Balloons, una empresa de Bristol. La presidenta de la província de Canberra, Katy Gallagher, va explicar que "gairebé li van caure els ulls de la cara" quan va veure el prototip, però que més endavant va agradar-li, i va creure que "canviaria la percepció de Canberra com una ciutat avorrida". El cost de l'artefacte (uns 200.000 euros) va centrar les crítiques del cap de l'oposició Jeremy Hanson, que va expressar que "no sabia si riure o plorar" quan va veure'l per primera vegada.
Tal com va passar amb la idea de la ciutat de Canberrra, la teoria potser sonava bé, però a la pràctica no funcionava. La mascota va convertir-se en la cosa més lletja que s'ha vist mai volant pels aires d'Austràlia. Els habitants de Canberra sentien una immensa vergonya aliena cada vegada que miraven amunt i veien aquella mole verda i rosa, amb cara de tortuga i cinc mamelles penjant per cada costat.
La resposta del públic el dia de la seva estrena va fer repensar els nombrosos vols que tenia previst el globus arreu del país. El març del 2015, l'Skywhale havia volat 60 de les seves 600 hores de vida. Com que una imatge val més que mil paraules, deixarem que els lectors es facin una idea per ells mateixos de l'Skywhale i del que pot ser sentir vergonya en comptes d'orgull quan veuen un globus al cel.
Carla
Igualada
25 de juny 2015.11:16h
Lleig no és...ESPERPÈNTIC!!! No s’ha de negar però, que el bitxo té certa gràcia...