El llibre és un relat sobre els monjos de Montserrat. Tal com ens diu el mateix autor, és una barreja de guia de Montserrat, d'espiritualitat monàstica i d'història del monestir.

Hilari Raguer comença parlant de la muntanya, del santuari, de la imatge de la Mare de Déu i del monestir i després, com aquell qui no vol, ens endinsa en el món dels monjos. Quants monjos hi ha? D'on provenen? Ens explica com és la organització de la comunitat, de la Regla de sant Benet, de l'arquitectura del monestir de Montserrat i de tots els seus racons, i també ens parla del temps, de com els monjos de Montserrat, sempre estan pendents del rellotge, des que sona el primer timbre de la jornada monàstica a les 5.35, fins a les 21.15 que resen les Completes.

Un dels capítols que trobo més interessant és el que ens parla de “La Lectio Divina”. La Lectio Divina té per objecte la lectura de la Bíblia, la sacramentalitat i el clima de pregària. Ho trobo interessant perquè s'oposa a la tendència actual de lectura ràpida, allò que se'n diu una llegida en diagonal i que tot sovint practiquem. Hilari Raguer ens diu que els monestirs són escoles de lectura lenta. Ho trobo molt interessant perquè aquesta lectura lenta es pot aplicar als nostres hàbits de lectura i segurament que aconseguiríem treure més suc de qualsevol llibre.

El llibre segueix després i ens parla del treball dels monjos, de la seva dedicació al santuari, a l'oració i a la música. I també ens parla de la biblioteca i del museu i no s'està de parlar de Montserrat com a complex comercial i dels monjos i la política.

Es tracte d'un llibre que pot sorprendre perquè descobreix petites intimitats del monestir, perquè Montserrat és molt més que una muntanya, un santuari amb una verge negra, o una munió de botigues. És per tot això i per la catalanitat que s'hi respira que el llibre pot interessar des dels més creients i devots, fins als més agnòstics o ateus. Es llegeix ràpid, amb una lletra gran que no fa mal als ulls, cosa que és d'agrair.

Hilari Raguer és monjo de Montserrat, sacerdot, llicenciat en Dret Civil i en Teologia. Ha escrit molts llibres i articles sobre l'Església i la Guerra Civil, i també sobre la Bíblia i Litúrgia.

Mecanoscrit sobre els monjos de Montserrat

Hilari Raguer

Editorial Base

169 Pàgines, 14€

_______

Francesc Jorba Comallonga, pierenc de 47 anys, molt aficionat a la lectura, Comenta els llibres que llegeix en un blog: http://lecturesdellibres.blogspot.com

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.