//Plugins sense CDN ?>
El DIA REVOLT
Literatura catalana de l’exili de JULIÀ GUILLAMON
Biblioteca Universal Empúries
Què posaríem dins la maleta si haguéssim de marxar de casa a corre-cuita?
Què recordaríem del nostre “lloc”, si haguéssim de viure’n lluny?
Julià Guillamon,crític literari a les pàgines de La Vanguardia, s’ha acarat al tema de l’exili; ha volgut fugir dels tòpics i dels nostres referents literaris més coneguts . Després d’un primer contacte amb l’exposició “Literatures a l’exili”, acaba de publicar un treball de temps: El dia revolt . Un treball “viscut”.
L’exili és una experiència de vida, una més. Irremeiable, complexa, contradictòria. Guillamon no busca herois, no n’hi ha.
S’ha apropat a la gent que va marxar, als seus fills, als seus néts. I ells han cedit els seus àlbums familiars, els seus records, els seus espais... Ara ens pertanyen. Són nostres Calders,Núria Pi-Sunyer,Martí Soler i molts d’altres.
Diu Guillamon que li van començar a sorgir, a glopades, totes les preguntes. Com a tots nosaltres. Preguntes que voldríem fer als nostres pares i als nostres avis i que es barregen amb la por de l’oblit de les noves generacions.
Què va arrossegar la guerra? A qui es va endur? El dia revolt és un bon text de reconstrucció de la nostra memòria col.lectiva, de reconstrucció de part de la nostra identitat. Perquè la identitat és memòria i en aquest país portem temps intentant recollir fragments pertot i així, potser, arribar a entendre.
L’edició és magnífica.
S ’estructura en set blocs temàtics: Argentina, Xile,Cuba, Mèxic...
L’autor és un periodista intel.ligent i un bon escriptor; a més posseeix l’erudició del crític literari conscient d’estar dins d’un procés històric.
El treball fotogràfic, esplèndid –més de sis-centes imatges inèdites.
El llibre inclou un enregistrament original de l’any 1963 on Josep Carner recita el seu poema: “El dia revolt”
Emociona.
Premi Octavi Pellissa 2007
Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig 2008
Aquest dijous al vespre en van emetre un reportatge al canal 33