Mònica Ibáñez és igualadina, exerceix de mestra d'anglès a l'escola Maristes d’Igualada, feina que compagina amb la de consultora de francès a la UOC. És mare d'un nen de poc més d'un any i a qui dedica tot el temps que pot. L'apassiona ensenyar, a grans i a petits, i li agrada parlar en anglès i francès, la música, llegir, passejar, anar amb bicicleta... i ara mateix jugar amb el seu fill.

Un llibre que podria recomanar-vos és ‘El consol de la filosofia’, del filòsof suís Alain de Botton. El vaig llegir fa un temps i, ara que el torno a tenir a les mans, veig que hi vaig fer petites anotacions en paràgrafs que em van cridar l’atenció. No me’n recordava en absolut, d’haver-hi escrit. De fet, no acostumo a marcar els llibres, però aquest és especialment ric en reflexions, i penso que una lectura atenta i aprofundida d’aquest llibre es pot convertir en tot un aprenentatge de la vida.

En el llibre, Alain de Botton presenta, de manera excepcionalment clara i entenedora, el pensament de sis filòsofs com a solució o consol als nostres problemes d’impopularitat, de frustració, de diners, de mals d’amors... I qui són aquests filòsofs? Els més importants de tots els temps: Sòcrates, Nietzsche, Epicur, Sèneca, Montaigne i Schopenhauer.

Permeteu-me que citi un fragment sobre Sèneca i el consell que ens dóna per resoldre la frustració que genera l’angoixa: ‘(...) la confiança pot ser el pitjor antídot de l’angoixa. Les nostres prediccions esperançadores poden deixar l’angoixat desprevingut per al pitjor i, alhora, implicar que seria un desastre que el que tem passés. Més assenyadament, Sèneca ens demana que considerem les coses dolentes probablement esdevindran, però afegeix que no és probable que siguin tan dolentes com temem’.

Sobre Sòcrates i la crítica: ‘(...) escoltem tothom i, a una paraula poc amable o una observació sarcàstica, ens ensorrem. No ens fem la pregunta cabdal i que més consol ens donaria: sobre quina base ens critiquen? Donem el mateix valor a les objeccions d’aquell que ha reflexionat seriosament i honestament les seves crítiques que aquell que ha actuat per misantropia i enveja’.

Una molt bona introducció a la utilitat de la filosofia.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.