Divendres, 26/6/2009
1362 lectures

Montserrat Roca Tort ens recomana ‘Suarem!’

Montserrat Roca

Darrere el títol Suarem!, hi ha una llarga “conversa” entre un petit grup de persones que s’inicia amb la pregunta d’una d’elles: “De què va això del canvi climàtic?”

La seva lectura és recomanable per diverses raons. En primer lloc, per l’actualitat del tema. Del canvi climàtic, se’n parla abastament en els mitjans de comunicació però sovint no es distingeix el que són opinions o creences del que són afirmacions justificades. A més, s’utilitzen com a sinònims conceptes diferents, la qual cosa que dificulta la comprensió d’un fenomen de dimensions planetàries i  molt complex.

En segon lloc, per l’originalitat de la forma utilitzada: un diàleg a través de correus electrònics, molt ben escrits, entre persones amb diferents veus, des de qui desconeix el tema fins al professor d’universitat o el tècnic de la Unió Europea. Això facilita la lectura i alhora dóna una visió que no eludeix la complexitat del tema.

Per superar la confusió i aportar arguments,  els correus en algunes ocasions estan acompanyats de documents que aclareixen conceptes clau com ara ‘canvi climàtic’, ‘efecte hivernacle’ o ‘escalfament global’. I s’aporten dades o informacions que justifiquen les opinions dels qui escriuen.

A més, Suarem! va trenant una història que, partint d’una vella amistat, s’enreda amb la conversa i li aporta un cert fil novel·lesc, que pot estimular la lectura dels qui que no estan avesats a llegir temes de divulgació científica.

Una darrera raó per llegir-lo, que per mi va ser la primera, és que ha estat coordinat per en Ramon Folch que, al seu prestigi com a ecòleg coneixedor del tema, afegeix la garantia d’un llenguatge en català molt ric i acurat.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.