//Plugins sense CDN ?>
Pere Pascual i Domènech va néixer el 1945 a Igualada. És llicenciat i doctor en Filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona Catedràtic de la Universitat de Barcelona a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, on actualment encara hi imparteix classes. Pere Pascual ens recomana un llibre de Josep Fontana, ‘La quiebra de la monarquía absoluta, 1814-1820’.
‘El salto hacia arriba de los gastos del Estado no podía a largo termino más que si se producía una etapa paralela de crecimiento de la riqueza nacional. Pero tal conocimiento, y la relación entre economía nacional y hacienda que se establecia dentro de él, se produjo de acuerdo con dos modelos distintos, por lo menos: una vía de transformación evolutiva (el modelo británico) y una via de transformación revolucionaria (el modelo francés)’
És un llibre actual, explica profundament la hisenda de l’antic règim espanyol i la monarquia absoluta. A causa d’una situació semblant a la que estem patint actualment. El pagament d’impostos obligava que el sistema fiscal es decantés com l’actual. A través d’un increment de l’impost i les taxes en el consum. Tot i això, les reformes no van permetre tenir un nivell d’ingressos suficients. No tansols per mantenir l’estatus de gran potencia sinó inclús per mantenir la cohesió social interna. Es contrasta amb el model anglès. Davant aquesta situació, van implantar un impost sobre la renda i van prendre un seguit de mesures com ara suspendre la convertibilitat de la lliure. El model francès va aconseguir que la revolució acabés amb el bloqueig de la resistència del sistema fiscal. Les reformes, van permetre la implantació d’un sistema fiscal mixte, impostos directes sobre la propietat.
Pere Pascual recomana aquest llibre ja que reflexiona sobre quines conseqüències va tenir per Espanya, com a gran potència, l’incapacitat de reformar el sistema fiscal i una etapa de suspensió de pagaments que va implantar un gran període d’inestabilitat política i social que fa inevitable la Guerra del Francès.
Aquest llibre reflecteix una situació que avui dia es dóna en aquesta societat en crisi on l’Estat és incapaç de comprar seguretat pels ciutadans.