Dijous, 20/12/2012
1573 lectures

Vaig llegir fa pocs dies l’article de la Marina Llansana al nou som:anoia i també el del Jordi Cuadras a anoiadiari.cat i en relació al que hi exposen de la manca de definició estratègica de la comarca, em vull mullar. Voldria, però, fer-ho des del punt de vista d’Igualada. Per a mi hi ha un posicionament que tinc molt clar de fa temps: Igualada, ciutat dels globus. És evident que cal seguir seguir potenciant altres sectors d’activitat específics -com el clúster de la pell en l’àmbit industrial, que just ahir es presentava- però jo aposto pels globus ja que poden tenir incidència en varis àmbits socials.

Perquè els globus?

A part de ser atractius visualment, son singulars i diferenciadors i, per aquests motius, amb unes grans possibilitats d’identificació i associació a una zona geogràfica concreta. A més, en la nostra àrea, les condicions metereològiques són òptimes per a la pràctica de l’aerostació.

Aquí hi tenim des de fa més de 30 anys Ultramagic, una de les 2 millors fàbriques de globus a nivell mundial, que ha exportat els seus productes a més de 60 països donant a conèixer, alhora, el nom d’Igualada. Dues empreses més de vols de passatgers, Globus Kon Tiki i Camins de Vent i des de fa 17 anys l’European Balloon Festival, amb una potencialitat enorme encara no ben explorada.

Tres àmbits d’actuació

Una de les particularitats de l’enfoc en aquest sector és, com deia al principi, la seva interacció en tres àrees d’activitat de possible creixement:

1. Industrial.

En l’entorn de la fabricació de globus hi cap un ampli ventall de diversificació productiva. Des d’algunes indústries de components que ja subministren a Ultramagic, fins a la incentivació de noves dins del mateix sector: Globus d’heli, dirigibles i alguna empresa pionera com és “Zero to infitity” (www.0ll00.com) a qui es podira oferir tenir la seu central a casa nostra, entre d’altres alternatives.

2. Turisme.

De la mà de les empreses de vols de passatgers es poden coordinar accions d’atracció turística i comercial que tampoc s’han desenvolupat. La combinació de globus, allotjaments, ofertes comercials i de restauració específics, pot significar un actiu important per a Igualada. En aquesta mateixa línia hi trobem els vols d’incentius, potenciables mitjançant les agències de viatges i touroperadors i que poden convocar un gran nombre de persones, a qui podríem oferir d’altres opcions combinades.

Ajudaria molt a aquesta tasca poder disposar del Camp dels globus; L’adequació d’un dels camps de l’avinguda Mestre Muntaner on té lloc cada any L’EBF i que podria esdevenir un eix central urbà per a les sortides de molts d’aquests vols i que quedaria com un gran parc verd, per poder-ne gaudir en moltes altres activitats de lleure familiar.

Finalment, s’hi podria sumar el Museu dels globus, de caire interactiu i pensat pels infants, però també pels adults. S’ha fet algun treball de recerca al respecte i em consta que es disposa i es pot aconseguir molt material per poder-lo dotar de contingut de gran interés visual i pedagògic. Aquest es podria situar en proximitat als altres museus en la creixent zona del Rec i en complementaria la seva oferta.

3. Formació.

Actualment s’imparteixen a Igualada cursos de formació de pilots dels quals n’han sortit un gran nombre de pilots i es podria ampliar el seu àmbit a nivell internacional. També tindria sentit el desenvolupament d’un màster específic d’enginyeria en aerostació així com workshops i convocatòries internacionals, com ara fa poc els Ultramagic International Innovation Awards, que poden contribuïr a la diversificació empresarial.

El que exposo no és fruit de la meva imaginació. És el resultat d’un projecte que s’ha anat parlant i treballant des de fa molt de temps junt amb la gent d’Ultramagic, de Kon Tiki i de Camins de Vent i que està posat sobre paper. Em permeto des d’aquí convidar a les institucions locals i també als recentment elegits diputats comarcals per seure en una taula de treball i veure que podem fer entre tots per concretar aquest il.lusionant projecte per a Igualada. Hi posem dia i hora?

Com bé va dir en John Lennon, la vida és el que passa mentre fem plans…

twitter: @igualadaglobus

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.