Dimarts, 13/9/2016
4579 lectures

L'IBI, l'Església i la cultura

Igualada viu, actualment, un exquisit moment cultural. Paral·lelament a l'oferta pública, l'organitzada des de l'ajuntament, són moltes les entitats, associacions i empreses que nodreixen d'activitat una agenda cultural extraordinària i, possiblement, única entre les ciutats comparables a la capital de l'Anoia, que batega intensament en l'àmbit cultural. Enmig d'aquesta rica amalgama, hi ha diverses històries excepcionals, romàntiques, sonades: el Hot Blues, el Teatre de l'Aurora, la Bastida, l’Artèria, Llegim…?, etc.,  que van de bracet amb altres que trobem a la comarca, com el Paper de Música de Capellades, el desaparegut Lemon Day, l'Anoia Folk, el desFOLCa't, etc.

N'hi ha una altra, que a mi em té el cor robat: l'Empremta, un preciós espai al cor de l'antiga muralla igualadina, acuradament restaurat. Es troba al carrer de Santa Maria, amb el passatge de Sant Miquel. L'espai va obrir les seves portes el setembre del 2013, ara fa tres anys. Els seus propietaris -propietaris també de l'empresa Gràfiques Vilanova- després de fer una important inversió en la rehabilitació d'aquest espai de parets de pedra antiga, en lloc de treure'n un rendiment econòmic (a través, per exemple, d'un lloguer comercial), el "posen a disposició d'entitats, professionals i col·lectius de la ciutat perquè s'hi puguin fer exposicions, reunions, trobades o actes relacionats amb les arts gràfiques, sense ànim de lucre", tal com llegim a la seva web.

Generositat.

Sempre que hi passo per davant, m'hi aturo i penso quina història més bonica. I, encara que no em sentin, dic gràcies Àngel i Àngels. Avui, m'he aturat al costat de l’Empremta, al Gat Vist, a fer un cafè, i llegeixo al diari que l'Ajuntament de Barcelona bonificarà l'IBI als espais culturals privats de la ciutat. Sales de música en viu, teatres, galeries d'art, llibreries, comerços culturals, etc., no pagaran aquest impost, donant suport així a unes iniciatives privades que generen riquesa i dinamisme cultural, que creen llocs de treball i que ja pateixen la sagnia del 21% de l'IVA cultural.

L'Empremta, que no rep cap subvenció, paga religiosament els seus impostos, com l'IBI. Paradoxalment, a l'altra banda del carrer, l'Església -una de les principals propietàries immobiliàries del país i altament subvencionada- hi té un local exempt de pagar-lo.

Indignació.

12 Comentaris

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

14 de setembre 2016.17:54h

Respondre

Jo aplicaria exempció de l’IBI, com ja es fa ara que ja s’aplica a edificis destinats a l’ensenyament gestionats per entitats sense ànim de lucre.
Per mi no és el mateix l’església de... Llegir més Santa Maria, una rectoria, un edifici rebut en herència o donació que en treuen una lloguer o si el destinen a habitatge a persones desfavorides o un edifici tancat que no en fan res.
Que el criteri sigui únicament no aplicar IBI a un edifici només perquè és propietat de l’església no em sembla bé.
Que un edifici que es dedica a activitats culturals i SENSE afany de lucre em sembla bé l’aplicació de l’exempció.
Un dubte, el teatre Aurora (només és un exemple) que cobra entrada és una espai que hauria de tenir exempció? Segur que hi ha altres casuístiques que caldria estudiar.

R

Raphanus brassica

Igualada

17 de setembre 2016.02:30h

Que es cobri entrada no vol dir que l’objectiu sigui treure’n un benefici econòmic. L’Aurora és un entitat sense afany de lucre i l’entrada es paga perquè la gent que viu del teatre o la... Llegir més música puguin fer la seva feina, a més del manteniment de la infraestructura.

o

oscar miro quintana

santa cristina d'aro

14 de setembre 2016.12:04h

Respondre

Seria bonic que els comentaris servissin per opinar sobre el que diu l’articulista. Em costa d’entendre que el lector en lloc de entendre i parlar del que s’ha escrit, interpreti les intencions... Llegir més personals, els pensaments no escrits, les voluntats malèvoles de una persona que només diu el que diu i que si voles dir un altra cosa ho faria clarament. D’altra banda seria encantador saber qui escriu els comentaris. L’articulista posa nom i cognoms. Els comentarista sovint es diuen Joan, Josep, i ... re mes. Re mes.

J

Joan

Igualada

13 de setembre 2016.19:39h

Respondre

No veig la “fixació” del Toni com diuen alguns comentaris, mes aviat diria que aquesta fixació es en contra de les opinions i/o creences del Toni.
Entenc que l’article reclama l’exempció... Llegir més del IBI per locals o establiments amb finalitats culturals al IGUAL que l’església i no he vist que enlloc digui que l’església hauria de pagar aquest impost, es clar que potser no he llegit bé.....
Felicitats per l’article Toni, coincideixo amb la teva opinió en aquest i d’altres temes, i evidentment no es obligatori que tothom pensi igual, faltaria mes, però si que tothom hem de poder exposar les nostres opinions i respectar les dels demés.

j

joan

igd

13 de setembre 2016.14:21h

Respondre

A Santa Maria, jo que no hi vaig a missa, hi he entrat moltes vegades per activitats culturals. Hi he anat a escoltar concerts (corals, orquestes, grups musicals variats, orgue, ...) amb i sense... Llegir més iglus de vent, de temàtica religiosa i pagana. Hi he anat per ensenyar i gaudir del retaule, m’hi han portat en visites guiades sense pagar, en actes solemnes de celebració festiva i d’altres actes com un que recordo per a recaptar diners per causes humanitàries. En el cas d’aquesta ”infraestructura immobiliària”, però no en totes les de l’Església, m’agrada que se li apliqui l’exempció de l’IBI seguint el teu argument. Bona proposta la que fas, de retirar l’IBI per locals de cultura pel poble.

P

Paco

Igualada

13 de setembre 2016.12:25h

Respondre

I per què ha de ser incompatible l’exempció d’impostos a la cultura i a l’Església?. Com totes les activitats sense afany de lucre, Toni. Ningú t’obliga a anar a missa, com a ningú se li... Llegir més obliga a anar a un teatre...però per molt ateu que siguis no es té perquè negar l’aportació de valor espiritual, de valors humans, de voluntariat i d’ajuda social que fa la religió catòlica i moltes altres. I la seva aportació social (que ajuda en molts camps que l’Estat podria fer) justifica l’exempció d’alguns impostos. La teva fixació és malaltissa.

A

Andreu

Igualada

13 de setembre 2016.19:47h

Hola Paco, conec bé al Toni i sé què en pensa de l’església (o d’una part de l’Església), però en aquest article no veig, en cap moment, que negui ”l’aportació de valor espiritual,... Llegir més de valors humans, de voluntariat i d’ajuda social que fa la religió catòlica i moltes altres”. Em sembla que ”la fixació malaltissa” la tens tu.

R

Rodolfo Martin Cortes

13 de setembre 2016.10:01h

Respondre

Que Igualada viu un excel·lent moment de cultura? Si es per el que relaciona, i sense fer-ne un desperesi ,no entenc la seva afirmació
I sobre el local de la imprenta que menciona (no dic el... Llegir més nom per no continua fen.ne propaganda descarada.) di-li que el local es un menjador privat ilegal disfressat de cultureta es com les 8 cadires una activitat ”negre”i am el ajuntamen ti la inspeccio de hisenda miran una altra banda. Mentres els restauradors legals ens atonyinent per tots costats

D

Diego

Igualada

13 de setembre 2016.09:24h

Respondre

Totalmente de acuerdo con lo que escribes, dicho esto, lo que esta pasando con la iglesia catolica en este pais es una verdadera locura, no solo por lo que dejan de pagar sino por las cantidades... Llegir més estratosféricas de dinero que reciben (los ultimos cálculos hablan de 10.000 millones de euros al año), un disparate y una vergüenza.

P

Pepe

Igualada

13 de setembre 2016.08:03h

Respondre

Aprofitant que ”el Pisuerga pasaba por allí” sembla que sempre et sigui bon moment per destilar una critica negativa cap a l’esglèsia. Es pot defensar l’exempció de l’IBI de certes... Llegir més entitats per si mateixa, hi ha moltes reconegudes; o potser la intenció era una altra...

J

Josep G.P.

Igualada

13 de setembre 2016.12:44h

Pepe, em sembla que no critica a l’Església, sinó que fa una crítica a les administracions perquè apreten a les entitats i empreses culturals (que ja les passen prou magres) i no fan el mateix... Llegir més amb l’església, que té el patrimoni que té... Jo diria que aquesta és la ”intenció” de l’article, però vaja, cadascú hi llegeix el que vol...

P

Pepe

Igualada

13 de setembre 2016.19:30h

per a mi la intenció de l’article també m’ha semblat aquesta que dius, però barrejar-ho amb que l’esglèsia no pagui ibi pels edificis sí que es tendenciós. Sindicats, ONG’s, partits... Llegir més polítics, Creu Roja, etc.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.