Com canviar d'hàbits des del punt de vista de la programació neurolingüística (PNL)

Un hàbit és un costum interioritzat, que fa referència a accions quotidianes o a patrons de conducta. A l’inici hi hem de posar molta intenció, fins que després la seva repetició fa que s’incorpori a la rutina de la persona, i passi a ser una conducta pràcticament inconscient.

Quines són les fases que ens ajuden a canviar un hàbit?

  1. Observar en quins contextos tenim l’hàbit que volem abandonar, i quina intenció. En serem més conscients.
  2. Tenir molt clara la motivaciópel nou canvi d’hàbit, quin és l’origen que ens mou a fer-ho.
  3. Imaginar-nos amb l’hàbit canviat o aconseguit: com ens comportem d’acord amb el nou hàbit, què canvia en el nostre dia a dia, com ens sentim, com ens veiem, etc.
  4. L’actitud de determinació:passar de la intenció a l’acció. Fer-ho.
  5. La constància:petits passos i perseverança. Avui ho faig, avui em cuido. Igual que l’arbre, que creix tant com pot.

La PNL (programació neurolingüística) és una metodologia contrastada que, conceptualment aporta un model sobre quina és l’estructura subjectiva de la nostra experiència en el cervell i, a la pràctica, permet generar els estats emocionals necessaris per a provocar canvis en l’estat fisiològic, i a partir d’aquí, generar el canvi de conducta o comportament desitjat.

S’utilitza per a facilitar el control de les emocions o conductes davant situacions concretes que ens generen molt malestar o ansietat (entrevistes de feina, parlar en públic, etc.), per a millorar la motivació i la comunicació, eliminar pors irracionals, etc. I també aporta bons resultats a l’hora de canviar creences i hàbits nocius per hàbits positius, com per exemple, menjar de forma saludable, fer esport regularment o deixar de fumar, ja que des del punt de vista de la PNL, els hàbits provenen dels nostres patrons mentals i emocionals apresos i són reprogramables.

El swish, les ancoratges o la tècnica propulsora, són algunes de les tècniques que permeten treballar els processos del pensament, les creences, el llenguatge, i la visualització, per a facilitar els canvis de patrons interioritzats, en menys temps i de forma que siguin durables en el temps.

Stephen Crane, deia que “El que pot canviar els seus pensaments, pot canviar el seu destí”, per això és tan important, prendre consciència dels pensaments que ens condicionen allò que volem aconseguir i posar-los a treballar al nostre favor.

 

Article escrit per Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach n. col. 6367 especialitzada en Mindfulness i PNL.
LinkedIn / Instagram: @roserclaramunt

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.