Com ser constants si volem meditar cada dia com un nou hàbit?

Incorporar un nou hàbit no és senzill. Sovint el cervell ens porta a seguir els mateixos patrons automatitzats als que el tenim acostumat.  El repte és la constància inicial fins a pràcticament automatizar el nou hàbit.

Als cursos de Mindfulness que imparteixo, moltes persones expressen la dificultat de ser constants en l’hàbit de meditar cada dia, malgrat tenir-ne moltes ganes, estar motivades i conèixer els seus beneficis. Dificultats que jo mateixa he experimentat en alguns moments.  

Avui voldria parlar que quines coses m'han ajudat a mi a ser més constant i que són aplicables a qualsevol altra hàbit que volguem incoporar a la nostra rutina diària.

4 ESTRATÈGIES QUE AJUDEN A SER CONSTANT EN LA MEDITACIÓ  (I APLICABLES A ALTRES NOUS HÀBITS).

  1. Prendre consciència del per a què volem incorporar-ho, la nostra motivació intrínseca. Què ens aportarà, quin benefici personal? I aquí no ens quedem amb la primera resposta. Cal insistir amb la mateixa pregunta fins a arribar a la veritable motivació o al per a què de cada persona. Per a una persona que vol aprendre a meditar, per exemple, pot ser guanyar serenor, per una altra millorar la relació amb els fills, per una altra desconnectar de les preocupacions o dormir millor, etc.  A vegades també té relació amb el moment vital de la persona.

  2. Aplicar les tres R.

    -Recordatori: Identificar alguna cosa que ens pugui servir de recordatori (podem deixar posada una estora, coixí o una cadira que sabem només utilitzarem per meditar, o també associar l’activitat a un altre hàbit que ja tenim consolidat i automatitzat, per exemple, abans o després de rentar-nos les dents al matí, etc.
    - Repetició: Fer-ho diàriament, per poca estona que sigui. En aquest sentit, el Mindfulness ens aporta exercicis molt senzills i curts per poder mantenir la constància encara que alguns dies tinguem molts imprevistos, estem fora de casa, etc.
    - Recompensa: podem decidir un premi simbòlic per cada setmana que aconseguim fer-ho cada dia, o segons el que decidim.

  3. Portar un registre, fer un diari que ens serveixi per veure tots els dies que si hem practicat. És un element que ajuda molt a seguir, especialment mentre s’està consolidant aquest nou hàbit.

  4. Parlar en present, posar-se l’objectiu a curt termini. Al cervell li agraden els terminis curts. En comptes de dir-nos “a partir d’avui meditaré cada dia”, podem dir-nos, “aquesta setmana medito cada dia”, “avui medito”.

QUANT TEMPS ES NECESSITA PER INCORPORAR UN NOU HÀBIT SEGONS LA CIÈNCIA?

Aquesta és una altra de les preguntes que sorgeixen sovint, quan volem incorporar nous hàbits. El temps necessari depèn de cada persona i del tipus d’hàbit. Alguns estudis parlen que són necessaris 21 dies, altres parlen de 30 dies, altres més realistes de 66 dies.

Jo sóc partidària de no pensar en els dies que necessitarem, sinó de posar-se fites curtes i anar experimentant els beneficis. El fet de sentir-nos millor, d’observar i sentir els beneficis a la nostra ment i al nostre estat emocional és un motor que comptarà molt a l’hora de mantenir la constància, igualment que passa amb un esport físic. Un cop en notem els beneficis, és com si el cos ens ho demanés, i ja és molt més fàcil ser constant.

Si vols aprendre a meditar, els cursos intensius d’iniciació al Mindfulness que es fan periòdicament a Barcelona, Igualada i Vic, són una forma senzilla d’experimentar diferents pràctiques per saber si la meditació et pot ajudar en aquests moments i/o quines pràctiques són més fàcils per anar agafant l’hàbit.

 

Article original publicat al blog de Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach, instructora de Mindfulness i impulsora d’AulaMindfulness.com

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.