7 coses que podem fer per deixar de procrastinar i ser més productius

La procrastinació és deixar de fer coses que tenim pendents, mentre fem altres tasques que ens agraden més o són més fàcils.

Generalment, les persones que procrastinen de forma habitual ho fan no només en el treball sinó en altres àmbits, i el seu argument és “jo funciono millor sota pressió”, però és un autoengany i una pèrdua de productivitat personal, generant també remordiments o estrès.

Des del coaching, més enllà dels diferents motius que hi pot haver per procrastinar, es treballa ajudant a la persona per a que incorpori estratègies que permetin aconseguir uns hàbits d'organització del temps, i que alhora, tindràn un impacte en la reducció de l'estrès i el compliment de les responsabilitats.

Segons la ciència, hi ha dos aspectes que hem de considerar a l'hora de deixar de procrastinar:

  1. El cervell sempre busca una recompensa immediata, que aconsegueix en fer coses fàcils, o ràpides, que coneixem bé.
  2. El cervell prefereix els terminis curts. És l'efecte urgència (segons un estudi recent de la Universitat d'Oxford). I per tant, tria fer tasques urgents amb data límit i propera, abans que altres coses que potser són més importants però la data límit està més lluny o no existeix.

7 COSES QUE PODEM FER PER DEIXAR DE PROCRASTINAR 

Com que cada persona és diferent, caldrà veure quina estratègia funciona millor a cadascú, o també, és possible combinar dues o tres estratègies diferents.

1. Regla dels dos minuts. És una estratègia del mètode de productivitat GTD -Getting things done de David Allen. Consisteix a fer qualsevol activitat ràpida, que puguem fer en els pròxims dos minuts.

2. Gestionar l'energia. Si tenim en compte el nostre bioritme biològic, i sabem que estem amb més energia a primera hora del matí o a primera de la tarda, triar aquest moment per fer allò que ens costa fer.

3. Utilitzar un verb d'acció en present. Substituir allò de “ho faré demà”, “ja ho faré”, ... per “Avui ho faig”, “Ho faig abans de ...”, “Ho tinc llest a les xx h”. Aquesta estratègia és la meva preferida i la que millor em funciona.

4. Entrenar l'atenció focalitzada. Centrar l'atenció en una cosa, posar focus, evitant el multitasking. El Mindfulness és una excel·lent pràctica per entrenar l'atenció.

5. Evitar les distraccions. Al cervell li agrada tot allò que és fàcil, per això si tenim alguna cosa complexe que fer o nova, i tenim accés ràpid a xarxes socials, mòbil, notificacions del correu electrònic actives, etc., el cervell tindrà temptacions de distreure's.

6. Evitar el perfeccionisme. Sovint, el perfeccionisme pot allargar els terminis, i hem de tenir en compte que moltes vegades, és millor acabar alguna cosa correctament que fer-ho perfecte.

7. Subdividir la tasca en etapes planificades i començar. Podem reservar 10 minuts cada dia o dies concrets a la setmana, per anar fent a poc a poc aquelles coses per les quals mai trobem el temps (per exemple, organitzar/esborrar els missatges de correu, arxivar, informes, etc.).

Afegiries alguna més a la llista?

 

Article escrit per Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach n. col. 6367 i formadora, especialitzada en gestió de l'estrès, productivitat i concentració.

Pots accedir a altres articles sobre desenvolupament personal i professional, a través de www.roserclaramunt.com i www.aulamindfulness.com 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.