//Plugins sense CDN ?>
Arriben les vacances. I amb elles, arriben canvis d'hàbits, més hores de convivència amb la família o els amics, i la pregunta habitual, que si no tens previst marxar lluny o molts dies, ens pot fins i tot resultar desagradable: “on vas de vacances aquest any?, com és que no marxes?”, "només fas una setmana?". Els canvis de rutines i també el fet de comparar-nos amb altres persones, poden desencadenar ansietat i estrès.
Algunes de les eines de la intel·ligència emocional i el coaching ens poden ajudar a fer vacances mentals, a viatjar a la ment en vacances i a reduir el nivell d’ansietat.
Quan tinc possibilitat de viatjar, sempre dic que el viatge comença des del moment que triem la destinació. I, és cert també, que les vacances comencen realment en la ment, molt abans d’iniciar un viatge, d’iniciar una desconnexió de la nostra rutina diària… i són una bona excusa per a renovar-nos emocionalment, corporalment i mentalment, i millorar el nostre benestar.
Aquests 5 trucs ens poden ajudar a fer vacances mentals i reduir l’ansietat i estrès, i també a millorar el nostre benestar i equilibri, potenciant l’efecte positiu que té un període de descans i desconnexió, independentment de si marxem de casa o no:
1. Pensar en el significat etimològic de les vacances: estar lliure i practicar-ho. I que l’important és amb qui compartim les vacances, i com les anem a viure. I molt menys important, on anirem o què farem.
2. Acabar el que tenim començat, o eliminar el que fa mesos no hem tocat ni utilitzat, no deixar “pendents”.
3. Ajudar els altres, ser generosos amb altres persones. De vegades, un sol somriure, una abraçada, un gest, mou, canvia, el nostre entorn més proper i a nosaltres mateixos.
4. Fer coses diferents, petits canvis en els teus hàbits, en els teus pensaments habituals, especialment si aquests són negatius o et frenen a fer el que desitges.
5. Preparar un pla d’acció que inclogui allò que més t’agrada fer, allò que t’apassiona. Escriure un pla d’acció (quina, quan i com ho faré), és un els passos claus d’un procés de coaching d’èxit. En aquest cas, escriure-ho ens facilitarà el fet de passar a l’acció, i a més d’incloure fer allò que més ens agrada, pot combinar-se amb alguna o diverses de les següents activitats:
- Practicar exercicis de relaxació, escoltar les nostres emocions, escoltar el llenguatge del nostre cos.
- Llegir llibres sobre com funciona el cervell, coaching o intel·ligència emocional.
- Escoltar música, ballar. A casa, al carrer, on sigui.
- Aprendre i practicar el dir no quan volem dir no.
- Concentrar-se en el moment present. Diverses vegades al dia, observar el nostre voltant, sense jutjar, com si ho veiéssim per primera vegada, percebent millor els detalls, els colors, les nostres sensacions.
- Practicar la gratitud. Per aquelles coses que sí que tenim, més que centrar-nos en tot el que ens agradaria i no podem tenir. Algunes són simbòliques, intangibles: gratitud per un somriure, per un passeig especial, per una xerrada, per uns minuts de relaxació…. per petites o imperceptibles que siguin.
- Riure. És la millor gimnàstica per a la ment.
- Desconnectar els dispositius mòbils (telèfon, Ipad,..) durant un determinat espai de temps (diari, setmanal, etc.).
La desconnexió estiuenca és un bon moment, per practicar el “pensar a poc a poc” i viatjar a la nostra ment amb la maleta plena de pensaments positius i nous projectes, per petits que siguin. Segons diferents investigacions, el nostre cervell està dissenyat per viatjar cap a nous propòsits i somnis.
Jo aquest estiu m'he proposat fer vacances a casa amb uns dies de desconnexió digital. Segur que serà una bona experiència per descobrir coses que ara em passen desapercebudes o les visc amb menys intensitat.
Quins són els teus trucs o estratègies per fer unes vacances mentals? Quins són els teus propòsits i somnis que crearàs o renovaràs durant les teves vacances? Anima't a compartir-ho i a completar la llista de trucs!
Bones vacances mentals!