//Plugins sense CDN ?>
El consum de cervesa a l'estat és un dels més moderats de la Unió Europea. L'hauríem d'anar a buscar fins al cinquè lloc per la cua en el llistat de països consumidors. L'any passat va baixar un 4,7% com a conseqüència de la situació econòmica. Però que se'n begui menys que a altres països veïns no vol dir que se'n begui poca. De fet, en el cas de la cervesa sense alcohol no passa el mateix i està al capdavant d'Europa (concentra fins el 13% del consum total, gairebé doblant el segon país, França, que es queda al 7%). Estaríem parlant d'un consum global a l'estat d'uns 48,3 litres per cap anuals. Una cinquantena de litres anuals que segur que alguns multipliquen per tres o per quatre. O per cinc o vuit o més. A molta gent no li agrada... però a d'altres no els ve d'un got, quan s'hi posen... i potser per aquest motiu aquests dies aquest ingredient protagonitza moltes festes i fires arreu.
Però hi ha hagut sempre alguns interrogants que no s'acabaven mai de tancar. Per als qui han sentit a parlar del mite que la cervesa engreixa en produir distensió abdominal, un estudi (centrat en l'associació entre el consum moderat de cervesa tradicional i sense alcohol i la composició corporal) assegura que no provoca ni augment de pes ni modificacions a la composició corporal.
I quant a l'afectació que pot tenir en les persones grans, també hi ha novetats que arriben en forma de bona notícia. Aquesta beguda fermentada ens aporta vitamines, minerals, antioxidants naturals i altres compostos imprescindibles per al nostre organisme, presentant així beneficis addicionals sobre la salut cardiovascular. I pot prevenir malalties cardiovasculars, neurodegeneratives o relacionades amb els óssos. Ho ha demostrat un estudi desenvolupat des de la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació. Insistim en el consum moderat (i preferiblement que vagi acompanyada d'aliments), que tampoc es tracta d'entrompar àvies i avis. No oblidem, tampoc, que el 92% de la cervesa és aigua, de manera que també es contribueix a evitar-ne la deshidratació. També s'ha dit altres vegades que el seu consum protegeix l'organisme de l'oxidació i de l'envelliment de les cèl•lules, i pot prevenir o retardar malalties degeneratives. I que pot millorar la resposta immune contra les malalties infeccioses. Tot i que no seria just passar per alt un altre estudi recent fet a la Harvard Medical School que assegura que les dones que beuen cinc o més cerveses a la setmana tenen més risc de desenvolupar psoriasis (un risc 2,3 vegades superior; de fet, l'associació entre consum d'alcohol i el risc de psoriasis ja se sospitava des de fa temps), sembla que gairebé tot siguin avantatges... per tant, sense por: ompliu-los el got!