TORNAR

Les infermeres diuen “prou”

La igualadina Laia Marsal, vicepresidenta d’Infermeres de Catalunya, explica a l’AnoiaDiari les reivindicacions d’aquestes professionals, que denuncien trobar-se en una situació “límit”. Les infermeres catalanes reclamen, essencialment, un reconeixemen

Salut
Dilluns, 5 febrer 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

“No és l’acord que volíem signar, perquè no hem aconseguit totes les reivindicacions, però és un primer pas en les negociacions amb el Departament de Salut”, va manifestar la infermera igualadina Laia Marsal, vicepresidenta i una de les portaveus del sindicat Infermeres de Catalunya, en sortir de la reunió duta a terme, dijous passat 25 de gener, amb el conseller de Salut Manel Balcells, en la qual es va arribar a un acord per desconvocar la vaga indefinida iniciada el 12 de desembre a canvi d’algunes millores organitzatives, com el dret a la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el 2024 o el reconeixement de les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia. D’altra banda, al marge d’aquests pactes, les infermeres no van arribar a un acord amb Salut pel complement salarial d’entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven cobrar, pendent que el govern espanyol –que és qui té les competències– no fa la reclassificació de la professió a la categoria funcionarial A1. En aquest sentit, el conseller  es va comprometre a transmetre a la ministra espanyola de Sanitat, Mónica García, la necessitat urgent d’abordar la reclassificació de la categoria professional, una de les reivindicacions del col·lectiu. Balcells ha indicat que s’abordarà que “el nivell professional estigui adequat al nivell acadèmic, que passi de l’A2 a l’A1, ja que és una reivindicació legítima. Els sindicats majoritaris ho treballen des de fa temps amb l’Estat i per a nosaltres és prioritari portar-ho a la reunió amb la ministra”. “Patim, va afegirm Balcells, un infrafinançament crònic del sistema i, si volem sanitat pública de qualitat i que els professionals estiguin ben tractats, l’Estat s’ha de comprometre. Posarem tot l’esforç negociador amb l’Estat. Es podrà fer realitat quan tingui el finançament efectiu per part de l’Estat”.

Fotos: ACNSobre les millores salarials, el conseller Balcells ha assegurat que “no farem res que estigui fora de les taules retributives del tercer acord de l’ICS i de l’acord del SISCAT, i que vam acordar amb els sindicats majoritaris”. Així, “la taula d’harmonització ja havia detectat aspectes que afecten les infermeres i com a departament ens comprometem a treballar-los, són qüestions salarials, però no estan en el contingut del conveni aprovat. S’han de treballar en la taula d’harmonització i ja estaven previstes”.

La falta de reconeixement de les infermeres és una de les principals demandes de les professionals. Les infermeres són considerades com a diplomades sanitàries i tot que fa anys que són graduades.

“Manca de reconeixement”

En una entrevista a l’AnoiaDiari, Laia Marsal ha explicat que “les infermeres som graduades des de 2010, però se’ns continua considerant diplomades en el marc de les administracions, se’ns retribueix per sota de la nostra categoria real, i també estableix que no puguem accedir a càrrecs de responsabilitat per la manca d’aquest reconeixement.”

Darrerament, i especialment en les diverses manifestacions i concentracions que s’han fet en el marc de la vaga indefinida, les infermeres han criticat i denunciat el “menyspreu” cap a la professió que han sentit des de l’administració. Les infermeres defensen que integren persones amb formació que des de fa anys assumeixen noves competències i responsabilitats i que, “lamentablement, el reconeixement social, laboral i econòmic no ha patit cap mena d’evolució positiva”. Aquest reconeixement, remarca Marsal, és “professional, laboral i econòmic” i reivindica que “les responsabilitats i tasques que hem assumit any rere any es reconeguin i, per tant, se’ns doti dels recursos materials i econòmics per desenvolupar-los.

“Menyspreu”

En aquest sentit, Laia Marsal ha manifestat que “ens sentim maltractades, ja que les administracions no treballen per garantir la qualitat professional que es mereix el sistema sanitari. Catalunya és un país formador de grans professionals, ja que tenim molta qualitat formativa i laboral, però no es vetlla perquè aquestes infermeres es quedin treballant aquí”.  “Sous insuficients, condicions laborals inadequades, sobrecàrregues de treball impossibles de gestionar per la seguretat dels pacients”, rebla Marsal.

“Situació límit”

En les protestes les infermeres han alertat que les professionals “han assumit els sacrificis personals necessaris i han  entomat les noves responsabilitats amb professionalitat, eficiència i amb la voluntat de cuidar des d’una visió integral de la persona” i que, davant això, a part del “menyspreu”, s’han sentit “maltractades” pel departament de Salut, un “menyspreu” es tradueix en un “augment del deteriorament de la salut mental i físic, absentisme laboral o inclús abandonament de la professió”. Les infermeres han manifestat, reiteradament, que es trobaven en una “situació límit” i que l’actual sistema “posa en perill” les professionals... però també la ciutadania. “Afecta de manera que les xifres de sobrecàrrega laboral, estrès i demandes de seguiment per professionals de salut mental hagin ha augmentat. Això afecta directament la ciutadania. Si les professionals no tenen les condicions necessàries per treballar, no poden oferir tota la qualitat que es mereix la població. Si les professionals no estan bé, la ciutadania no pot rebre la qualitat assistencial que necessita”, ha assenyalat Laia Marsal.

El sector també ha criticat que la conselleria ha “tirat pilotes fora” apuntant a l’Estat per no millorar  les condicions del col·lectiu. En aquest sentit, la vicepresidenta del sindicat ha manifestat que “la conselleria ens ha fet saber que en l’àmbit jurídic hi ha passos que no poden fer. Però aprofitarem aquests espais bimensuals que ens han ofert per treballar aquestes millores que ens pertoquen. Cal tenir en compte que la conselleria no es volia reunir amb nosaltres quan vam convocar la vaga, i aquí estem, amb acords i espais de treball.”

“Sistema paternalista i hospitalocentrista”

A part d’allò que afecta directament les infermeres, des del sindicat han  reclamat una “reestructuració profunda” del sistema sanitari en general. Un sistema que, segona Laia Marsal, “és paternalista i hospitalcentrista”. “No podem mantenir aquesta estructura. Hem d’empoderar els pacients amb la seva salut, mantenir aquest lideratge de la prevenció i promoció de la salut que tant ens defineix a les infermeres i reforçar els equips com necessiten. L’estudi de càrregues i ràtios que vam acordar amb el departament posarà a la llum totes aquestes tasques invisibilitzades que fem les infermeres i que tant poder tenen en el dia a dia de la població”, ha afegit Laia Marsal.

Dins aquest sistema, les infermeres reclamen més competències. En aquest àmbit, Laia Marsal manifesta que “les infermeres fem moltes competències i responsabilitats que no se’ns reconeixen. Les infermeres som gestores, doctores, investigadores, cuidadores, innovadores, docents i assistencials, som més del que ens volen fer creure. Amb aquest moviment de les #infermeresdiemprou hem aconseguit treure a la llum moltes d’aquestes mancances. Cal continuar endavant i continuar treballant. Hem arribat a un petit acord, però la lluita continua.”

“Imparables”

Amb aquest primer acord amb la conselleria, les infermeres van posar fi a quaranta-cinc dies de vaga, un període en què les professionals van sortir al carrer en diverses manifestacions i actes de protesta.

La Laia Marsal se sent “molt orgullosa de les companyes, ho he dit moltes vegades, però no me’n cansaré. Se’m posa la pell de gallina pensant en els dies de les mobilitzacions. Juntes som imparables i per primera vegada ens ho hem cregut i així ho hem demostrat. Aprofito per donar les gràcies a la implicació de les infermeres que han liderat aquest moviment així com de les que han aportat el seu granet de sorra per portar-lo endavant.”

Aviat farà quatre anys de l’inici de la pandèmia de la covid-19. En el punt més àlgid, els ciutadans van sortir als balcons per aplaudir els professionals de la salut. Sobre el suport de la ciutadania, Laia Marsal explica que “ara hi ha ciutadans de tot, des de la pandèmia ens hem tornat més exigents, però això no vol dir que aquestes exigències no vagin també acompanyades d’empatia i solidaritat per fer front a aquest sistema amb llargues llistes d’espera i amb necessitats de canviar-ne l’enfocament”

Finalment, la infermera igualadina, representant del sindicat, assenyala que “ara toca continuar endavant, l’acord amb la conselleria no recull totes les nostres reivindicacions, però esdevé un apropament i estableix una línia de treball davant de moltes millores professionals que afecten el dia a dia de les infermeres. Desconvoquem aquesta vaga a contracor, però també per responsabilitat, per les infermeres que han sortit més de 40 dies al carrer, i per la ciutadania, que han patit aquesta situació. Així i tot, tenim clar que no ens tremolarà el pols per convocar noves accions en cas que no s’adoptin les millores necessàries per a les infermeres.”

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.