TORNAR

Més recursos per prevenir i tractar la salut mental a l'Anoia

Abordar els problemes de salut mental derivats de la pandèmia és una de les prioritats del departament de Salut

Salut
Divendres, 22 octubre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Regió Sanitària de la Catalunya Central, que inclou l'Anoia, disposarà de més recursos per prevenir, detectar i abordar la salut mental, amb la posada en marxa de nous programes per a treballar tant la prevenció comunitària com l'actuació directa en joves i adolescents. S'engega un equip guia que treballarà amb adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental el dia 10 d'octubre, el departament ha anunciat dos nous programes enfocats a treballar de manera preventiva els problemes de salut mental. Un es farà en l'àmbit comunitari a través de l'atenció primària i el segon tractarà els trastorns de joves i adolescents a través de l'atenció especialitzada.

El primer és la incorporació dels tres primers referents de benestar emocional a l'atenció primària dels 13 que hi ha previstos aquest any a la regió. Un d'aquests tres referents s'incorporarà a l'equip d'atenció primària de Vilanova del Camí. Abans d'acabar l'any també s'incorporarà aquesta figura als equips d'Igualada, Piera i Montbui.

La figura del referent de benestar emocional comunitari és un professional sanitari que desenvoluparà tasques de promoció i prevenció en salut emocional i detecció de factors de risc elevat per a patiment mental adreçades als col·lectius que més ho necessiten. Desenvoluparà les seves funcions en l'àmbit comunitari i poblacional, i per tant no tindrà població assignada. Segons la gerent de la RSCC, Imma Cervós, «el desplegament d'aquest programa suposarà un impuls a l'atenció comunitària per part dels equips d'atenció primària. Treballar en prevenció ens permetrà evitar complicacions en salut mental en el futur».

En paral·lel s’està treballant també en el protocol de funcionament d’un equip guia o equip comunitari que s’estableix a la Catalunya Central i que dona també cobertura a la Cerdanya. El servei l’ofereixen professionals d’Althaia que faran atenció d’aquells casos amb més complexitat. Aquesta actuació va dirigida a adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social. D’entrada hi haurà professionals de psiquiatria, psicologia, treball social, educador social, infermeria de salut mental i administració. L’equip guia tindrà la seva ubicació a Manresa, però la seva funció la portarà a terme desplaçant-se a tot el territori del seu àmbit d’actuació.

Aquests professionals treballaran com equips interdisciplinaris que faran intervencions de crisi a domicili o en punts de referència de joves en situació de crisi psicopatològica que no estan vinculats o no estan totalment atesos als dispositius convencionals. L’objectiu és atendre’ls de manera intensiva i tornar-los a vincular als equips de seguiment del seu territori i a la seva comunitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.