//Plugins sense CDN ?>
De combinacions n’hi ha moltes: cigrons amb verduretes, broqueta de pollastre a la planxa amb una mica d’enciam i unes maduixes; macarrons amb salsa de tomàquet, lluç al forn amb ceba i pastanaga i una poma; llenties amb arròs acompanyades d’una amanida i una pera;... És important recordar que hi ha plats que pel seu contingut funcionen com a plat únic i només els hauríem d’acompanyar d’una amanida, puré de verdures o sopa vegetal com podria ser una paella, uns canelons, una lasanya o una fideuà per exemple.
També és important anar incloent verdures cuites o crues en els primers o segons plats, d’aqueta manera els nens s’acostumen al seu sabor i ens assegurem que l’aportació de vitamines i minerals serà complert. És una manera senzilla de complir amb el que es diu de 5 racions de fruita i verdura al dia: si mengen una fruita al mati, acompanyem el segon plat de dinar d’una amanida, amb una fruita de postres i per sopar un plat de verdura ja tindríem totes les racions necessàries d’un dia.
En els sopars com a primer plat aniríem cap a les verdures, sopes, purés o amanides amb un segon de peix, ous o pollastre acompanyat de patata, arròs o pasta, o bé en el primer plat o bé en el segon i una fruita de postres. D’aquesta manera aconseguirem àpats de més fàcil digestió com per exemple: una minestra de verdura amb patata, una truita i un préssec de postres; un puré de carbassa amb un filet de peix a la planxa amb verdures i patata al forn per acompanyar i una poma per acabar; sopa de pollastre amb fideus, truita d’espinacs amb enciam d’acompanyament i un iogurt de postres; …
Quan els nens dinen a l’escola és important saber què han dinat per poder planificar el sopar i assegurar que la seva alimentació sigui variada i equilibrada. Recordem que en un àpat com a mínim hi hem de trobar quatre colors per assegurar que sigui variat i equilibrat.
Núria Rosich Domènech (Igualada, 1.970). Diplomada en Dietètica i Nutrició per la Universitat de Barcelona. Postgrau de 'Nutrició en la infància i adolescència' de la Universitat de Navarra i educadora en obesitat infantil a través del programa “Nens en Moviment” de la unitat d’endocrinologia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Actualment exerceix com a dietista així com coordinadora del programa “Nens en moviment” a Igualada i Abrera a més de formar part de l’equip educacional de Fufosa (Fundación para el Fomento de la Salud). |
jaume rodriguez enrich
igualada
20 de juny 2011.07:32h
es un tema basic
nens sans societat amb futur.
bona setemana a tothom