TORNAR

El programa de cribratge de càncer colorrectal ha detectat quatre casos a l'Anoia

Només un 36% de les persones citades s’han fet la prova

Salut
Dimarts, 19 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En els darrers cinc mesos, han donat positiu un total de 102 proves de sang oculta en femta de les 1.651 persones que han participat. S'han fet 63 colonoscòpies que han permès detectar càncer en 4 persones i adenomes de risc alt i mitjà en 19 persones més. 

El 16 de novembre passat es va posar en marxa el Programa de Detecció precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a l'Anoia, en al marc del desplegament progressiu a tot Catalunya. Fins al març s'ha estat convidant  la població de referència de l'ABS Igualada Urbà. Es van convidar a participar 4.500 ciutadans i ciutadanes, 1.651  dels quals han participat;  això representa un 36% de participació. Passat Setmana Santa s'ha començat a convidar als més de 5.000 veïns i veïnes de l'ABS Igualada Nord.

La presentació del programa, el passat novembreEn total, durant els dos anys que dura la ronda de desplegament del Programa es convidarà a participar més de 25.800 homes i dones entre 50 i 69 anys. En l'organització hi estan implicats el Consell de Farmacèutics de Catalunya, l'Atenció Primària, la Unitat d'endoscòpies de l'Hospital i l'Oficina tècnica de Cribratge del Consorci Sanitari, tot plegat amb el suport del CatSalut.

El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar resta de sang en femta. La participació del programa és voluntària, amb una realització biennal. Es convida a la població diana –tots els homes i dones que tenen entre 50 i 69 anys durant l'any en curs-, els quals reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com participar-hi. Es realitza un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat a la invitació.

Per dur a terme el programa, ha estat molt important la implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. El seu horari d'obertura al públic facilita l'accessibilitat al programa a les persones que vulguin participar-hi. Aquestes persones s'han de dirigir a una oficina de farmàcia amb la carta que hagin rebut. A la farmàcia li donen un kit per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.

Si els resultats de les anàlisis són negatius, els participants reben una carta on se'ls informa d'aquest resultat. Si són positius, són citats per a una visita amb la infermera de cribratge on se'ls informa del resultat i procés a seguir a partir d'aleshores i que parteix de la realització d'una exploració diagnòstica: una colonoscòpia. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indica al o la pacient què cal fer (participar de nou en el programa en dos anys o més temps, una segona exploració en 1 o 3 anys o pot ser derivat a nivell hospitalari per atendre'l en qui es confirmi la presència de càncer. Cal tenir present que si es té alguna de les següents molèsties: canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables, sang en les deposicions o malestar abdominal persistent, cal consultar el metge, encara que s'hagi participat en el Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.