TORNAR

Unes 26.000 persones de la comarca se sotmetran a la detecció del càncer de còlon

Els impulsors del programa de cribratge preveuen detectar uns 160 casos, la majoria en estadi precoç

societat
Dissabte, 14 novembre 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

"Això salvarà vides" afirmava el gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), Ferran Garcia Cardona, en la presentació del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la comarca. En els propers dos anys, es cridarà a fer proves a homes i dones entre 50 i 69 anys. 

Des d'aquest dilluns 16, començaran a arribar cartes als domicilis d'Igualada -ciutat on arrenca el programa- per engegar els testos de detecció del càncer de còlon i recte. En els propers dos anys, un total de quasi 26.000 persones de la comarca seran cridades a fer les proves del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, en el marc del desplegament que progressivament s'està instaurant a tot Catalunya.

L'acte de presentació va tenir lloc a la Sala d'Actes de l'HospitalEstà adreçat a homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys. La intenció dels promotors és que almenys un 60% d'aquest total s'avinguin a fer la prova. Apunten que es detectarà alguna anomalia en un 6% de les 15.000 persones que es calcula que accediran a fer el cribratge i, entre aquestes, segons el doctor Josep Maria Tomàs, la meitat tindran indicis de càncer de còlon o recte. Es tractaria, així, d'unes 160 persones segons les previsions dels impulsors, "la majoria en un estadi molt precoç" i, per tant, amb totes les opcions de revertir-se. 

Les farmàcies facilitaran els kits de detecció

L'organització ha implicat la coordinació del consell de col·legis de farmacèutics de Catalunya, l'atenció primària i l'Hospital, tot plegat amb el suport del CatSalut. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació és voluntària, amb una realització biennal. Des de l'Hospital d'Igualada s'invitarà, per carta, a la població diana invitant a participar en el programa i donant instruccions de com fer-ho. Es farà un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat en dues setmanes.

Per dur a terme la implantació d'aquest programa ha estat molt important la implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. Les persones que hagin rebut la carta, s'hauran de dirigir a una de les farmàcies amb què se'ls relaciona en la  carta ja que hi consta un codi personal i se'ls facilitarà un kit per fer-se la prova a casa seva. També rebran informació de com dipositar la mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia.

Els resultats de les anàlisis, si són negatius, seran comunicats a les persones que s'han fet la prova en el termini màxim d'un mes, ja sigui per carta o per telèfon. Si són positius, les persones rebran una citació per a una visita a l'Oficina de Cribratge de l'Hospital d'Igualada, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores. 

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats. L'objectiu de les proves, segons el doctor Josep Maria Tomàs, és que hi participi gent que no ha tingut afeccions d'aquest tipus anteriorment i que aquells que ja han estat tractats i guarits d'una malaltia d'aquest tipus es mouen per altres circuits assistencials i no haurien de rebre la carta.

Per a rebre informació, les autoritats faciliten la web www.cancer.gencat.cat. i també es pot consultar a l'Oficina Tècnica de Cribratge de l'Anoia, al telèfon 938075505 i el correu electrònic: otcanoia@csa.cat.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.