TORNAR

Salut posa en marxa un servei d’atenció als supervivents d’una mort per suïcidi

10 de setembre: Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi

Salut
Diumenge, 10 setembre 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha anunciat "la creació de l'Observatori de la Prevenció del Suïcidi de Catalunya". Un Observatori que, ha avançat, també permetrà l'atenció als supervivents d'una mort per suïcidi: "els supervivents pateixen, també estan en risc i s'han de cuidar. La seva atenció emocional és una novetat i necessitat que posarem en marxa a partir del novembre". A més, permetrà disposar de "dades fidedignes que ajudaran a saber i entendre més les causes i poder actuar".

En els darrers 9 anys s'han notificat a Catalunya més de 39.000 episodis de conducta suïcida. A més, s'observa del 2014 al 2018 una evolució anual progressiva a causa del procés d'implementació i, també, que a partir del 2021 hi ha un increment substancial relacionat amb la pandèmia, que afecta especialment dones joves.

Les dades del Codi Risc Suïcidi també assenyalen que han baixat un 2,9% els intents de suïcidi a Catalunya durant el primer semestre de 2023 respecte al mateix període de l'any passat, especialment en dones (7,8%) i amb una reducció d'un 10% en dones de 12 a 25 anys.

Per contra, s'ha produït un augment d'un 9,7% de la detecció la ideació suïcida. Un fet, que el conseller de Salut ha destacat: "Si podem detectar la ideació, podem intervenir. Hem de fer tot el possible perquè puguem detectar precoçment".

També Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC) 2021-2025 i president de la Comissió de Seguiment d'aquest pla, ha definit com a "bo" l'augment de la detecció de la ideació suïcida perquè "permet actuar a temps i posar en marxa un protocol de detecció precoç". I en la mateixa línia s'ha expressat Cecília Borràs, presidenta de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents: "hem pogut detectar la ideació i la ideació és parlar. Estem detectant persones que necessiten parlar i això és una bona notícia".

Més de 12.000 consultes telefòniques de Prevenció del Suïcidi
El 20 de juny de 2022 el Departament de Salut, va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Durant la roda de premsa, Núria Casalé, cap del 061 Salut Respon, ha destacat, precisament, la importància d'aquesta Taula: "La seva creació ha implicat una atenció professional d'un problema de salut, una eina per la seva prevenció, ja que el suïcidi és una causa de mort evitable".

Des de la posada en marxa del servei fins al 27 d'agost d'aquest any s'ha donat resposta a 12.094 consultes sanitàries amb risc de suïcidi.
En 882 consultes (7,29%) s'ha detectat un risc imminent de suïcidi, motiu pel qual s'ha hagut d'activar el recurs de l'ambulància i d'altres cossos d'emergències si ha estat necessari. L'ambulància del SEM s'activa al mateix temps que el professional que atén la trucada fa contenció, és a dir, continua fent atenció sanitària al telèfon amb la persona afectada.

En 2.052 consultes (17%) s'ha detectat un risc elevat durant l'atenció sanitària i s'ha activat l'ambulància, i d'altres cossos de Seguretat quan ha estat necessari, per tal de traslladar la persona a urgències de l'hospital.
En 9.160 consultes, gràcies a l'atenció sanitària que es realitza des de la Taula en la gestió de les crisis suïcides, no s'ha requerit l'activació de recurs ni de derivació directa, i ha facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.

En aquest període, 20 de juny de 2022 a 27 d'agost de 2023, s'han atès un total d'11.443 persones, de les quals gairebé el 60% són dones i prop del 40% són homes. Pel que fa a les franges d'edat, les persones entre 41 i 65 anys són les que més han utilitzat el servei, un total de 4.736, seguides per les de 26 a 40 anys. Del total d'usuaris, 908 són menors de divuit anys.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.