TORNAR

El govern igualadí defensa que la Festa de Reis "mai ha tingut cap connotació racista"

Lamenten les pressions que han acabat impedint la retransmissió i que estan fetes des del desconeixement del sentit de la festa

societat
Dijous, 5 desembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Arran de la decisió de Televisió de Catalunya de no retransmetre la cavalcada de Reis d'Igualada el 5 de gener, per les pressions de diversos col·lectius que criticaven la participació de persones pintades de negre, l'Ajuntament d'Igualada ha "lamentat" aquestes crítiques, assenyalant que "estan fetes des del desconeixement del sentit de la Festa de Reis d'Igualada"

La de Martorell serà la cavalcada de Reis que els catalans podran veure la nit del 5 de gener per TV3. Així ho va decidir la direcció de la televisió catalana, tot i l'interès per retransmetre, inicialment, la Cavalcada d'Igualada, la Festa de Reis més antiga del país, de la qual enguany se celebren 125 anys. Tal com va avançar l'AnoiaDiari, TV3 va renunciar a la candidatura igualadina per les pressions de col·lectius que consideren que les caracteritzacions del Rei Baltasar i dels més de 900 patges, pintats de negre, tenen connotacions etnicistes. L'entitat Casa nostra, casa vostra, així com col·lectius d'actors professionals afrodescendents van fer pressió perquè retransmetessin una cavalcada on no hi hagués cap rei ni patge pintat. Això feia inviable la festa igualadina, que a diferència d'altres ciutats no només té un rei negre sinó el patge Faruk i un miler de patges més. Per tant Tv3 es va decantar per una altra opció, com la de Martorell, on el rei Baltasar és un home d'origen africà i no és pintat de negre. La Cavalcada de Reis de Martorell se celebra ininterrompudament des de 1962 i no té les característiques de la d'Igualada. TV3 va retransmetre en directe la cavalcada d'aquesta ciutat el 2009.

El rei Baltasar, a Martorell

La Comissió de Reis va explicar a l'AnoiaDiari que van allargar la mà per estudiar alguns canvis, però la negociació va ser inviable a causa de les exigències "de màxims" de l'altra banda de la taula. "Era impossible el que ens demanaven" han manifestat els organitzadors de la festa igualadina.

Des del govern igualadí han assenyalat que "l’Ajuntament va donar suport des del primer moment a la possible retransmissió per TV3 de la Cavalcada de Reis, atès que entenia que el 125è aniversari era una bona ocasió per donar a conèixer el funcionament i el significat d’una de les festes més genuïnes de la ciutat. En aquest sentit, va donar tota mena de facilitats tècniques i logístiques perquè la transmissió es pogués dur a terme. De fet, l’Ajuntament va proposar que la retransmissió permetés explicar que a Igualada la cavalcada Reis no consisteix només en una lluïda desfilada, sinó que és un dels elements destacats del cicle festiu que s’inicia el 28 de desembre i que és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de centenars de persones i desenes d’empreses i a la complicitat de tota la ciutat."

Des de la Comissió de Reis han explicat que la caracterització del rei Baltasar i dels patges, que es pinten de negre, es fa "per evitar el reconeixement i identificació de les persones que hi participen; es tracta de protegir la identitat, en cap cas de caricaturitzar". 

Patges pintats de negre, el 1910 (Foto ACAN-AFMI/Procopi Llucià)

L’Ajuntament d'Igualada se suma a les posicions de la Comissió i "lamenta les crítiques i les pressions que han acabat impedint la retransmissió i que estan fetes des del desconeixement del sentit de la Festa de Reis d’Igualada, que mai ha tingut cap connotació racista."


3 Comentaris

M

Maria

5 de desembre 2019.22:31h

Respondre

La Santa Inquisició, a parlat!!!!
TV3, El noticiero nacional, de la Catalunya oprimida...
vamos el NODO, para entendernos.

J

Jaimito

odena

5 de desembre 2019.12:38h

Respondre

Molt be per tv3! I endemés jo proposo que el pare noel perdi 25 kgs de pes com a mínim. Es una ofensa a les persones obeses lluir una panxa tan exagerada.No trobeu?

J

Joan T.

igualada

5 de desembre 2019.07:25h

Respondre

A veure, no és tema de racisme és tema de reconeixement facial. Si els patges no es pintessin tothom, nens inclosos, els reconeixeria. De què es tracta de una festa pels nens o de complaure... Llegir més el ‘sistema’ amb bajanades inútils? Ho veig com la tonteria de que s’hagi de parlar d’AMPA’s enlloc d’APA’s, de senyores i senyors, de lectors i lectores, ... Jo crec que es un gir lingüístic (per cert, permès tant en català com en castellà) que el que pretén és abreujar,al incloure les persones, siguin del sexe que siguin. Que per què no es va dir en el seu moment mares? Dons per que l’historia és així i aquí sí que la dona va ser molt malmesa. Però què volem? No dir les coses pel seu nom? Parlar de gent de color quan són negres? El groc no és un color? Per que no ens referim així pel col•lectiu xinès, per exemple? Anant per el camí de la “super-correcció” també podem animar als animalistes que surtin a brandar pancartes ja què habitualment es parla de gats i gossos, discriminant el seu sexe. I així fins l’infinit. Realment estem perdent el nord i quan siguem tant políticament correctes ens haurem tornat estúpids.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.