TORNAR

El 2014, un any majoritàriament càlid a l'Anoia

Anàlisi de les temperatures i les precipitacions del 2014 a la comarca a través del Servei Meteorològic de Catalunya

societat
Dilluns, 2 febrer 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’any 2014 ha estat un any càlid a pràcticament tot el país. Pel que fa a la pluviometria, ha estat un any especialment sec en algunes àrees de l’interior com la comarca de l’Anoia i normal o plujós a la major part de Catalunya.

Mapes de temperatura mitjana de l’any 2014 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàticaA Catalunya la temperatura mitjana de l’any 2014 (figura 1) ha estat superior en més de 0,5 °C a la mitjana climàtica del període de referència 1961-90 gairebé a tot el territori, i per tant cal qualificar-lo com a any càlid. L'anàlisi concreta que, a les comarques barcelonines, el 2014 ha estat el 3r any més càlid darrera de 2006 i 2003. Respecte de la mitjana climàtica del període 1961-90, l’anomalia de temperatura de l’any 2014 ha estat superior al mig grau a la majoria del país, i ha superat els 1,5 °C a punts del Prelitoral i de l’interior.

Mapes de precipitació acumulada durant l’any 2014 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Pel que fa a la precipitació (figura 2), el 2014 ha estat un any normal o plujós a gran part del país. L’any 2014 ha estat sec, sobretot a l’extrem meridional del país, i també a àrees litorals del Tarragonès, del Baix Llobregat, al Garraf, al litoral del golf de Roses i a certs punts aïllats de la depressió Central. Pel que fa a distribució estacional de la precipitació al llarg de l’any, i molt en general, cal parlar d’un hivern i d’una primavera més aviat secs, contràriament a un estiu i tardor que van ser en general plujosos.

Finalment, podem concloure que a la comarca de l'Anoia ha estat un any càlid amb una temperatura mitjana d'entre 0,5-1,0ºC per damunt de la mitjana climàtica i fins i tot entre 1,0ºC i 1,5ºC per damunt de la mitjana climàtica en els extrems de la comarca.

Pel que fa a la precipitació a l'oest de la comarca ha plogut entre 10-30% més del que ens marca la mitjana. A la resta de la comarca valors propers a la mitjana. Al centre de la Conca d'Òdena ha plogut entre un 10-30% menys del que ens marca la mitjana.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.