TORNAR
PUBLICITAT

El 2018 marca el rècord històric de precipitacions segons els punts d'observació anoiencs

En la majoria de punts es duplica la mitjana dels primers cinc mesos d’altres anys

societat
Dimecres, 6 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El cel ennuvolat i les precipitacions s'han convertit en quelcom quasi quotidià els darrers mesos a la comarca. Després d'un període de tres anys molt secs, els registres evidencien que aquest 2018 és l'any més "britànic" de l'Anoia.

La setmana ha començat amb pluges al Principat, que se sumaran a un registre de precipitacions excepcional. Fins i tot sense comptar l'aigua que cau aquest juny, les dades indiquen que els cinc primers mesos de l'any han estat els més plujosos des que hi ha xifres fiables. Segons el director de l'Observatori de Pujalt, Albert Borràs, "en tots els punts de mesura de l'Anoia, aquests cinc primers mesos del 2018 representen l'any amb més precipitació". Un període excepcional, per tant.

En el cas igualadí, les dades de l'observatori que hi ha a l'edifici de l'Anjuntament es registren des de 1984. A dia d'avui, les observacions i mesures les porta a terme l'Albert Aguirre, un dels set observadors del Servei Metereològic de Catalunya a l'Anoia. Aquest 2018 fins a 31 de maig, s'havien comptabilitzat 383 mil·límetres. Fins ara, del període 1984-2017, el màxim era el 1996 amb 368. La perspectiva s'eixampla en el cas de Calaf, on les sèries daten de 30 anys abans, el 1954. Les observacions que porta a terme Josep Raich, han mesurat aquest principì d'any fins a 464 mil·límetres quan fins ara el màxim era de 439 mm el 1969.

Una de les concentracions pels presos polítics, que va coincidir amb un xàfecLes xifres encara són superiors a La Llacuna, escenari enguany de diverses nevades. Al Coll de la Llebre, on hi ha mesures des de 1997 a càrrec d'Enric Barrufet s'ha arribat a un nou màxim, 530 mil·límetres. Una quantitat molt superior als 456 mm del 2004, el límit que regia fins ara. En el cas de l'Observatori de Pujalt, on treballa el propi Albert Borràs amb Bernat Guix, l'equipament que es va posar en marxa el 2004 tenia un màxim de només 329 mil·límetres i aquests cinc mesos s'ha superat amplament: 489. 

Els punts d'observació oberts més recentment, com La Llacuna, Montbui poble o Pinedes d'Armengol, també s'han superat els registres anteriors. En el primer dels punts, on treballa Abel Galisteo, s'han acumulat 499 mil·límetres; a Montbui, 469 i a les Pinedes, 403. 

I poden venir més ruixats

El director de l'Observatori de Pujalt afirma que "si mirem les mitjanes de cada sèrie en aquests cinc mesos, estem en la majoria de casos, en valors que dupliquen la mitjana". En el cas d'Igualada, amb una mitjana de 216 mil·límetres i aquest 2018 ja n'hi ha 383mm. A Calaf, una mitjana 214 per 464 enguany. A Pujalt, si es mira la mitjana anual, l'aigua caiguda aquest 2018 iguala gairebé la que cau en 12 mesos

Una situació que "ha vingut donada per les baixes pressions. Hem tingut pressions atmosfèriques més baixes durant més dies del que és habitual. Aquestes baixes pressions han vingut acompanyades per depressions que han facilitat la formació de núvols. Una situació més típica de les illes Britàniques a on acostumen a tenir normalment més depressions" aclareix Borràs. En els primers cinc mesos de l'any la precipitació caiguda mes a mes ha superat de llarg la mitjana cada mes. Aquest excés d'aigua "ha permès també deixar totalment endarrera una sequera que ha durat tres anys, 2015-2016-2017, i que havia portat els pantans a nivells de capacitat del 43%, avui ja estan al 91%". Aquella sequera es va donar a causa de l'abundància de dies amb anticicló: l'anticicló dificulta la formació de núvols.

Sobre quan pot durar aquesta situació "és difícil de preveure. En algun moment deixarà de ploure tot i que aquestes inèrcies acostumen a durar uns mesos a casa nostra. El clima mediterrani és un clima irregular. Un any plou molt i després tenim molts anys de sequera". Apunta que "s'entreveuen uns quants dies de ruixats i tempestes aquesta setmana, alguna pausa a finals de setmana i la propera setmana més ruixats. De moment el juny manté la tendència dels altres mesos".

 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.