Salut treballa per reduir aquestes derivacions. Segons fonts de la Regió Sanitària Central, d'un total de 17 tipus diferents de proves, se n'han realitzat 2.532 en un període de gener-abril 2019, de les quals un 40% es fan fora de l'Anoia.
Consultades per Anoiadiari, fonts de la Regió Sanitària Central expliquen que "cada proveïdor sanitari disposa d'un pressupost anual per realitzar-les dins la seva institució o comprar-les a un altre proveïdor sanitari. En primer moment, les proves s'intenten realitzar en el territori del malalt per preservar-ne l'accessibilitat. És un criteri important el fet de no haver de fer desplaçar a la ciutadania fora del territori. Això és el que es fa a l'Anoia, tant per part de l'ICS com del CSA". Ara bé, si pel volum d'aquestes proves, no es pot realitzar en el territori per proveïdor públic, es busca proveïdor privat sempre que el preu s'adeqüi al valor del concurs. I en alguns casos, "si no és possible, o bé es tracta de proves poc habituals o de complexitat alta, es realitzen fora de l'Anoia".
A la comarca, segons han denunciat alguns usuaris a Anoiadiari, les proves es deriven a Barcelona segons el proveïdor de serveis de cada CAP. La responsable del sector Anoia, Maria Teresa Campanera, matisa que "la manca de professionals d'algunes especialitats, també ha afectat en el compliment de les proves en el territori, tant a proveïdors públics com privats". El volum de proves que s'han fet de gener a abril d'aquest 2019 a fora de la comarca és, sobre unes 2.500, un 40%.
En concret, les endoscòpies digestives i les colonoscòpies són les proves que en un percentatge més alt es fan fora del territori quan les demana l'Atenció Primària, també els ecocardiogrames. La resta de proves es realitzen habitualment a l'Anoia. Actualment, el CatSalut, conjuntament amb els dos proveïdors sanitaris d'Atenció Primària de l'Anoia, estan revisant "els criteris per derivar pacients fora del territori quan no sigui possible fer-ho dins del mateix".