TORNAR

El 58% de persones ateses per Càritas a l'Anoia durant el 2020 hi anaven per primer cop

Famílies amb orígens fora de la UE són el gruix principal dels casos atesos

societat
Dimarts, 8 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les conseqüències econòmiques de la pandèmia es noten en l'augment dels participants dels programes que desenvolupa l'organització. Un total de 444 participants i 289 llars de l'Anoia van ser atesos per Càritas el 2020. Els participants en aquests programes havien estat 322 l'any anterior.

Càritas Anoia-Segarra presentava a finals de maig la seva Memòria Anual del 2020. Les dades que va donar a conèixer l'organització indiquen que 444 persones van participar en els diferents projectes. Dels casos atesos, les persones i famílies amb membres a l'atur són gairebé nou de cada deu, el 88%. I un 58% de les persones ateses per l'organització eren usuaris nous, és a dir, acudien per primer cop a l'organització. També hi ha un 18% de les persones ateses que estan en els programes de Càritas des de fa més de cinc anys. Respecte al 2019, aquesta cronificació ha disminuït, aleshores eren un 25%.

Aquest percentatge té relació amb l'alta demanda que tenen els serveis de Càritas entre nouvinguts i persones que no estan regularitzades pel que fa a residència. Segons la Memòria Anual, el 87% de persones que s'atenien "són d'orígens estrangers" i -també sobre el total- el 62% provenen del Magrib. Més d'un terç de les persones acollides, un 37%, no tenien permís de residència.

La incidència de casos on els participants en els programes de Càritas són persones en situació d'atur ha crescut. El 2019 eren un 78% i van passar al 88% l'any passat, en un període on les persones com a demandants de feina van créixer a l'Anoia. Pel que fa al gènere de les persones acollides, un 52,5% eren dones (l'any anterior ho eren el 57%), i en el document se subratlla que "les dones, les famílies amb fills i d'origen extracomunitari són les persones que més es veuen afectades per les situacions de vulnerabilitat".

Més atenció telefònica

A causa de les circumstàncies de la pandèmia, durant el 2020 molts dels seguiments realitzats a les persones i famílies ateses "ha estat via telefònica". Precisament, des de Càritas s'assenyala que "ens preocupa la bretxa digital, que s'ha fet més evident amb la COVID i la dificultat per a moltes persones per fer gestions telemàtiques, seguir les formacions i cursos digitals".

El cost econòmic dels programes de Càritas el 2020 va ser de 357.764,68 euros. En total, a més dels programes d'acollida, es van donar 1.138 ajuts en alimentació, 151 ajuts de roba, 13 ajuts en salut i higiene, 57 ajuts en subministraments de la llar i lloguers i 52 ajuts en educació. Càritas ha comptat amb 127 voluntaris i ha contractat a 13 persones per desplegar 16 programes diferents.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.