TORNAR

Aigua és Vida vol un informe de tarifes per conèixer si hi ha sobrecostos al rebut

Assenyalen que en municipis mitjans, com Igualada, hi pot haver un sobrecost del 20%

societat
Dimecres, 3 febrer 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma Aigua és Vida demanarà als diferents ajuntaments anoiencs on hi ha una situació no regularitzada "un informe de tarifes" per deteminar si hi ha "sobrecostos en el rebut de l'aigua" i fins a quin punt s'eleven en aquest cas. 

La tarifa del subministrament de Barcelona, on "un 56% dels costos del rebut no estan relacionats amb l'aigua", és un dels casos que branda l'entitat Aigua és Vida per exigir un informe sobre els casos a l'Anoia. En concret, l'entitat sol·licita als ajuntaments d'Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt el detall de les tarifes ja que sospiten que en el model privat, segons les auditories, "hi ha un encariment del servei per a la ciutadania i, sovint, una sèrie d'irregularitats i informacions opaques que escapen al control dels ajuntaments".

La presentació de la plataforma, el passat desembreSegons dades comparades de diversos municipis obtingudes de l'Observatori del preu de l'Aigua a Catalunya, una eina de l'ACA, l'entitat apunta que "la tarifa dels municipis amb gestió privada és un 25% més cara (de mitjana) que la dels de gestió pública. Aquesta tesi també és defensada pel Tribunal de Comptes espanyol en un informe el 2011 en què assegura que, en municipis mitjans com Igualada, el preu del rebut amb gestió privada implica un increment del 22% respecte el preu del rebut amb gestió pública".

Mantenen que "les probables irregularitats tenen una implicació econòmica negativa per a la ciutadania. L'encariment és degut a dos factors bàsicament: el benefici industrial de l'empresa, per pagar els dividends als accionistes, i els costos encoberts que es deriven de les subcontractacions, quan la concessionària encarrega un servei associat, l'acostuma a externalitzar a una filial del seu grup o propera. En les subcontractacions és on trobem els marges comercials més alts, superiors al 20%. En aquests casos, l'ajuntament no té capacitat d'incidència, ja que només pot controlar les grans línies pressupostàries o, en molts casos, ni això".

 

 


1 Comentaris

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

3 de febrer 2016.12:00h

Respondre

Sobre l’afirmació en relació a que ”la tarifa dels municipis amb gestió privada és un 25% més cara (de mitjana) que la dels de gestió pública” crec que es una informació molt... Llegir més probablement certa però que no diu tota la veritat.

Per saber si es certa caldria saber si els municipis amb gestió pública cobreixen el cost del servei.
Si no el cobreixen vol dir que els diners que falten surten igualment de les butxaques de tots els contribuents.

Crec que cal ser seriós i donar tota la informació, no només una part. Amb això no estic defensant ni gestió pública ni privada, simplement dic que cal disposar de tota la info.

I per deixar dubtes sobre la taula..... algú creu que a Igualada cal una brigada d’obres tan voluminosa?
Algú no pensa que si una part de les obres que fa la brigada fossin subcontractades a empreses externes i més especialitzades no sortirien força més barates als ciutadans?

El debat públic o privat no és el debat de treballar bé o malament, car o barat, és molt més complicat. Ja veiem també com van segons quines empreses públiques a nivell de gestió i corrupció.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.