TORNAR

Aigües Ter Llobregat obre el procés per construir l'enllaç de la Llosa del Cavall amb Calaf

El municipi fa gairebé dos mesos que no té aigua potable per problemes amb l’excés de nitrats

societat
Dimarts, 6 octubre 2020. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Pas important per donar una solució definitiva a la problemàtica de Calaf amb l'aigua potable. Aigües Ter Llobregat ha iniciat el procés per licitar les obres de la connexió de l'aigua de la Llosa del Cavall amb el municipi.

L'embassament de la Llosa del Cavall FOTO: Turisme SolsonèsEl projecte per connectar Calaf amb el pantà de la Llosa del Cavall ha sortit a informació pública. Segons l'Ens d'Abastament d'Aigües Ter Llobregat, les obres durarien un mes i mig i tindrien un cost de 224.900,43 euros. Resta fer la connexió d'un dipòsit entre la Molsosa i Calaf. Aquesta connexió permetrà al municipi anoienc, sense aigua potable des del mes d'agost, solucionar els problemes derivats de l'excés de nitrats. Cal recordar que, en paral·lel, l'Ajuntament té intenció de construir, de cara a la tardor de 2021, una planta per desnitrificar l'aigua. Segons recull l'ACN, al projecte de connexió amb la Llosa, publicat al DOGC el passat 1 d'octubre, s'hi podran fer al·legacions fins a final de mes.

Aquest projecte constructiu de l'abastament del Cardener, va preveure diverses derivacions, algunes de les quals es van completar de manera total i d'altres no, entre elles la Derivació de Calaf entre el dipòsit de La Molsosa i els dipòsits de Calaf. La nova connexió consisteix en una canonada que comença just abans d'entrar al dipòsit de la Molsosa i finalitzarà a pocs metres del límit de la parcel·la dels dipòsits municipals de Calaf. D'acord amb el projecte, els treballs estan pressupostats per 224.900,43 euros, dels quals 1.290,15 es destinaran a l'expropiació de tres terrenys, corresponen a sòls de naturalesa rústica destinats al correu de cereals de secà, un dels quals pertany a l'Ajuntament de Calaf.

Calaf també té intenció de posar en marxa, de cara a la tardor de 2021, una planta de desnitrificació de l'aigua. Costarà al voltant de 600.000 euros i l'ACA subvencionarà el 70%. La nova infraestructura permetrà captar l'aigua dels pous de Calaf, que tot i ser abundant en quantitat acumula massa nitrats, i tractar-la perquè compleixi amb els nivells permesos. Segons els estudis, gràcies al tractament se situarien en uns 26 mg/l –el topall està en 50. Aquest fet permetrà al municipi disposar d'una quantitat "extra" d'aigua, en cas que es produeixin restriccions al pantà de la Vall de Lord. L'altre aspecte és el cost. Segons dades de l'Ajuntament, el preu del metre cúbic de la Llosa del Cavall rondarà els 0,7 euros, mentre que la dels pous, inclòs el tractament a la planta, serà d'uns 0,22.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.