//Plugins sense CDN ?>
El 2 de març del 1974 era executat amb el mètode del garrot vil, en una cel·la de la presó Model de Barcelona, el jove anarquista i antifeixista català, de vint-i-cinc anys, Salvador Puig Antich. El règim franquista l'acusava de l'assassinat del subinspector Francisco Anguas Barragán. La mare del Salvador era la Immaculada Antich, que va treballar de mestra a l'escola de l'Ateneu Igualadí. El seu pare, Joaquim Puig, farmacèutic, treballava a la farmàcia de cal Bausili i va ser acusat d'un delicte de rebel·lió pels franquistes després de ser delatat per la família farmacèutica igualadina. Aquell matí del 2 de març del 1974, la germana petita del Salvador, la e, tenia tretze anys. Ara, gairebé quaranta-vuit anys després, la Merçona explica el seu testimoni a Víctimes en so de pau (Pagès Editors), on el periodista Àlex Romaguera dona veu a víctimes de la violència de l'Estat espanyol en els darrers cinquanta anys, afectades per l'assassinat dels seus familiars en els darrers anys del franquisme, la transició i l'actual etapa democràtica.
Els testimonis comparteixen amb el lector el seu periple vital i el procés que els ha portat a implicar-se en iniciatives d'àmbit social per assolir la reparació de les víctimes i la justícia. "A través d'aquestes persones ens apropem a la violència registrada a l'Estat espanyol el darrer mig segle, però també –i més rellevant encara– a l'aposta perquè les futures generacions no carreguin aquest dolorós passat sobre les seves espatlles. Són la Merçona, l'Eva, la Maria, el Fermín, l'Asier, l'Iñaki, la Pili, la Marga, el Guillem, la Rosa, la Sara, la Rosa, la Pilar, l'Aitziber i la Mavi. Onze dones i quatre homes que, amb els seus gestos, ens regalen una tremenda lliçó: han convertit la seva vivència en un al·legat a favor d'un món més just i humà. Són rostres en qui emmirallar-nos. Històries per escoltar" llegim al llibre.
Àlex Romaguera (Barcelona, 1970), col·laborador de 'Directa', 'Gara' i 'Público', entre altres, és un periodista especialitzat en moviments socials, la lluita pels drets humans i la memòria històrica. Fruit d'aquest treball, va interessar-se pel cas de la Maixabel Lasa, vídua de Juan Maria Jáuregui, assassinat per ETA l'any 2000. Onze anys després, Maixabel Lasa, que llavors era directora de l'Oficina Basca de Suport a les Víctimes del Terrorisme i estava impulsant les trobades restauratives entre familiars de víctimes d'ETA, va decidir trobar-se amb els assassins del seu marit, una història que va portar a la pantalla gran Iciar Bollaín a Maixabel. La idea del llibre sorgeix d'una conversa amb Maixabel Lasa. Aquesta experiència va empènyer a Àlex Romaguera a recollir els testimonis de persones que han perdut els seus familiars per la violència del GAL, d'ETA, l'extrema dreta o el jihadisme. D'una cinquantena de testimonis, el periodista n'ha fet una tria de quinze, que són els que apareixen al llibre Víctimes en so de pau.
Entre aquests testimonis hi ha els de Guillem Agulló, pare del jove independentista i antifeixista Guillem Agulló assassinat per l'extrema dreta el 1993; el de Pili Zabala, germana de Joxi Zabala, assassinat al costat de José Ignacio Zabala el 1983 pel GAL; el de la Rosa Lluch, filla de l'econimista i polític Ernest Lluch, assassinat per ETA el 2000 o el de Pilar Manjón, mare de Daniel Paz Manjón, víctima de l'atemptat de l'11M a Madrid el 2004.
Són testimonis que comparteixen el seu dolor i, a la vegada, el seu posicionament a favor de reconèixer totes les violències per explorar la via del diàleg per resoldre els conflictes.
berto
16 de febrer 2022.13:06h
Assasinats Poliquis o assesinats TERRORISTES.............la majoria assesinatas terroristes.
No confungdem en elS titulars....Poca broma !!!!!