TORNAR

L'alta xifra d'impropis altera les dades de recollida selectiva neta a l'Anoia

Cap municipi anoienc supera el 40%; Igualada perd quatre punts pels impropis, Piera 16

societat
Divendres, 12 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Agència Catalana de Residus donava a conèixer aquest dimecres les dades definitives del 2017 sobre la recollida selectiva, en aquest cas, les dades netes, sense els impropis. Unes dades que situen a l'Anoia a la cua de la Catalunya Central.

Les dades de la recollida porta a porta que s'ha començat a implantar aquest any a alguns municipis de l'Anoia conviden a l'optimisme, però les darreres de l'any passat són pobres. Indiquen una lleugera millora respecte el 2016, però no obstant, demostren que la recollida selectiva com es fa té unes limitacions de base serioses. Les dades de la recollida selectiva bruta (RSB), que van aparèixer fa dos mesos, apuntaven a una millora sensible: del 30,95% al 33,48%. En canvi, una vegada depurades, descomptant els impropis -residus que han anat a una fracció que no pertocava-, les dades de l'Anoia queden en un 25,71%. Vuit punts per sota. 

Les bosses repartides pel Consell en una campanya de reciclatgeAmb aquestes dades, la nostra és la comarca de la Catalunya Central que té pitjors índexs de recollida selectiva neta (RSN). El Berguedà queda per sota en els percentatges de recollida selectiva bruta (32,53%), però els seus ciutadans fan la selecció millor i l'índex de recollida selectiva neta queda per sobre de l'Anoia, un 27,52%. L'Anoia no és l'única comarca que presenta aquest decalatge entre la recollida selectiva bruta i els resultats finals de la recollida selectiva neta. El cas del Bages, amb un índex de RSB del 44,48%, és més xocant: la RSN acaba sent de 32,85%. 

L'Anoia queda per sota de la mitjana catalana i de la Catalunya Central en totes les fraccions reaprofitables. Segons les dades de l'Agència Catalana de Residus, pel que fa a la fracció resta, el promig de l'Anoia és d'un quilo per habitant cada dia, més del doble d'un osonenc, la comarca que més i millor recicla. Cap municipi anoienc supera el 40% en RSN neta, que és la mitjana de Catalunya. 

La diferència entre les mitjanes de recollida selectiva bruta i en net són molt acusades en algunes poblacions: Piera, per exemple, té un índex del 48,66% en la recollida selectiva bruta, però cau al 31,63%. Copons passa del 45,49% al 38,46%. És la població amb millors dades de la comarca en RSN. En el rànquing de poblacions que reciclen millor la segueixen Calaf, Sant Pere Sallavinera i Pujalt. En cinquena posició a l'Anoia, Miralles, la primera de la part sud de la comarca. Totes quatre poblacions, amb percentatges entre el 34 i el 32%. Molt baixes comparades amb les cinc primeres d'Osona -on cap baixa del 70%- o del Bages -totes superiors al 40%.

Igualada, per la seva part, perd quatre punts en la diferència entre la RSB i la RSN: de 30,83 a 26,62%. Els impropis també rebaixen molt les dades de Capellades (del 36,9 al 22,63%), Montbui (del 27,24 a 19.18%) o els Hostalets (del 37,87 al 26,64%). A la cua de la comarca s'hi situen Bellprat, Òdena i Cabrera. Aquest és el municipi que més residus genera per habitant, 762 quilograms cada any, i pitjor RSN té, 12,62%.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.