TORNAR

L’Anoia va tornant a la normalitat: Calaf reprèn avui les classes a l’IES

Capellades, Òdena, Vilanova del Camí, Carme, Piera...segueixen treballant

societat
Dimecres, 28 gener 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després del temporal d’aquest cap de setmana, els diferents municipis de la comarca estan fent tots els esforços per tornarà al normalitat. A Calaf avui es reprenen les classes a l’IES Alexandre de Riquer i demà ho farà el de Montbui. El Consell Comarcal està recollint les valoracions dels danys elaborades pels municipis en espera que el Govern català aprovi un pla especial d’ajuts per l’excepcionalitat de temporal, com ja ha fet anteriorment en d’altres situacions similars

Igualada, carrer Arenys de Mar

L'Espelt

Òdena

Òdena

Piera, parc Isaac Barroya

Piera

Capellades

Capellades

Vilanova del Camí

L'IES de Calaf

Calaf reprèn avui les classes a l’institut

Els forts vents huracanats que van bufar aquest cap de setmana han ocasionat diverses incidències i danys a les poblacions de l’Alta Segarra. A Calaf, dilluns i dimarts no s’han pogut fer classe a l’IES Alexandre de Riquer, ja que el vent havia arrencat una bona part de la teulada del centre —per sort, sense haver de lamentar danys personals. Concretament, el vent es va emportar tres elements metàl·lics de sis metres cadascun, i va deixar al descobert uns 400 metres quadrats de la planta superior de l’edifici. Les classes, però, es reprenen aquest matí sense que hi hagi prevista cap més afectació pels alumnes.

També van ser nombroses les teules que van caure de les teulades dels edificis o d’equipaments municipals com el cementiri. Els arbres també van patir els efectes de la ventada: alguns van ser arrencats d’arrel, mentre que d’altres van perdre bona part de les seves branques. La brigada municipal treballa des del mateix dissabte per reparar tots aquests danys.

A Carme, una nena ferida pel temporal

Carme, a l’igual que d’altres poblacions del país, va patir els efectes de la ventada del passat dissabte. A l’interior del poble varen caure pins de dimensions importants, un dels quals va arrossegar dos pals d’electricitat al terra; un altre va deixar aïllada una senyora gran a l’interior de casa seva. La seva filla va respondre demanant ajuda als veïns alhora que entrava i sortia de l’habitatge per sobre les branques per no deixar la seva mare massa estona sola. Altres cases han quedat amb les teulades molt malmeses. Referent a l’escola van caure teules dels edificis vells i sobretot del mateix Ajuntament tan al pati com a zones d’accés. Es van tallar alguns arbres que estaven molt pocs fixats al terra i es va adequar el recinte pel dilluns pel matí, però donada la necessitat d’intervenir amb camions i precintar part de les teulades, la direcció de l’escola, amb bon criteri, acordà tancar l’activitat escolar dilluns a la tarda.

El restaurant El Racó de Carme va patir especialment la violència del vent. L’ampliació que s’havia fet de la masia, va quedar sense sostre, havent de lamentar les ferides patides per una nena ocasionades pels elements caiguts.

Des de l’Ajuntament de Carme volen agrair el comportament de la població i d’una manera molt especial als voluntaris de l’ADF per la seva resposta immediata i pel seu treball de dissabte i diumenge.

Vilanova del Camí es recupera dels danys materials

Arbres caiguts, murs enfonsats, tendals i teules voladores, i molts abonats sense electricitat que no van recuperar el servei fins diumenge a les 5 de la tarda. Alguns carrers es van tallar a la circulació davant la gravetat de les incidències.

Al pavelló municipal de Can Titó es van suspendre les activitats previstes com a mesura de precaució, de fet la zona esportiva no es tornarà a reobrir al públic fins que no hagi passat l'alerta del temporal de vent. Mentrestant algunes de les activitats programades dins del poliesportiu es faran a Can Papasseit.

La caiguda d'un transformador de FECSA Endesa va afectar centenars d'abonats del municipi, que es van quedar sense subministrament elèctric.

L'Oficina de Consum i d'Atenció Ciutadana atén dubtes sobre les reclamacions que hagin de fer els ciutadans en relació als desperfectes del temporal. L'horari d'atenció serà de dos quarts d'11 a dos quarts de 12, davant de l'Ajuntament.

Des del cos policial recomanen als veïns que presentin informe per escrit a la seva companyia d'assegurances i si és possible amb còpia escrita per fax, perquè quedi constància. També els recomanen fer fotografies dels desperfectes per poder adjuntar amb la reclamació.

Capellades aguanta el temporal tot i els desperfectes

Les fortes ratxes de vent, de fins a 170 kilòmetres hora, han deixat a Capellades diverses destrosses, tant en equipaments municipals com a edificis particulars. Al llarg de dissabte hi hagueren diverses zones de la vila sense subministra elèctric, cosa que va provocar talls d’aigua puntuals.

Al llarg de tot dissabte va restar activat el Pla Local d’Emergència. El cos de Policia Local va atendre prop d’un centenar de trucades i molts avisos des de la via pública.

Les zones que van requerir major esforç van ser la Residència de Capellades, on el tall de llum va obligar a traslladar avis amb salut delicada d’una planta cap a l’altra. Al Jardins de la mateixa Residència va caure un arbre. El Rec del Corronaire i els Jardins del Capelló també van veure com diversos arbres eren arrencats de soca-rel.

Diumenge, la cobertura telefònica del municipi era deficient i encara hi havia algunes zones de la vila sense línia elèctrica. La situació es va normalitzar al llarg del dia i les ventades de dilluns a la tarda no van suposar cap més entrebanc.

Piera habilita un espai d’informació ciutadana

A Piera, el temporal ha deixat talls importants en el subministrament de llum -que en alguns casos encara no s'ha restablert -, arbres arrencats de soca-rel i façanes i teulades malmeses. La piscina municipal ha perdut bona part de la coberta i estarà tancada al públic fins que s'hagi pogut reparar, tot i que el gimnàs, el jacuzzi i la sauna funcionen amb normalitat. Els barris també han patit moltes incidències, especialment els de Can Mas i el Castell de la Ventosa, principalment a causa de la gran quantitat d'arbres caiguts. Durant tota la jornada de dissabte, l'equip de govern va atendre les trucades que els afectats feien a l'Ajuntament i durant la nit ho van fer la Policia Local i els Bombers.

Avui s'ha habilitat un espai d'informació a les dependències municipals per informar i atendre els afectats. Durant els pròxims dies, la Brigada Municipal treballarà per restablir els danys soferts al municipi. Des de l'Ajuntament es vol agrair la col·laboració de tothom.

Òdena suspèn la resta d’activitats de la Fira de Sant Sebastià

Les activitats que contenien el programa de la Fira de Sant Sebastià, que va començar el cap de setmana passat, s’han anul·lat. Des de l’Ajuntament d’Òdena s’ha cregut oportú invertir en esforços en la recuperació de l’entorn que s’ha vist malmès pel vent.

Des d’Òdena es va patir entre d’altres desgavells: la caiguda d’arbres, part dels teulats, antenes de televisió, un accident de trànsit, i també l’entrada d’una grua de construcció a la façana lateral d’un edifici, i de retruc, la caiguda de les pedres de la grua van caure sobre d’un vehicle.

El Consell Comarcal demana ajudes i un pla d’ocupació extraordinari

El Consell Comarcal de l’Anoia ha acordat aglutinar les reclamacions de tots els municipis. D’aquesta manera el Consell canalitzarà la sol·licitud d’ajudes extraordinàries a la generalitat per fer front als desperfectes del temporal en els municipis anoiencs.

L’ens anoienc presentarà una sol·licitud conjunta d’ajut al nou programa d’ajudes que ha aprovat la Diputació de Barcelona davant l’excepcionalitat del temporal, i que preveu dues accions.

- la concessió d’ajudes econòmiques per fer front a les despeses extraordinàries (material, despeses d’avituallament de les persones, efectius i voluntaris, despeses d’honoraris tècnics per la valoració dels danys...)

- assistència tècnica als municipis per valorar els danys en equipaments i infraestructures municipals.

A més, el programa de la Diputació obre una línia de crèdit extraordinària i urgent per a la rehabilitació d’instal·lacions municipals.

Paral·lelament es demanarà al Departament de Treball la concessió d’una brigada comarcal per treballar en la retirada d’arbres, la neteja de carreteres, camins i vies públiques i la rehabilitació d’instal·lacions municipals. La intenció és so·•licitar un pla d’ocupació extraordinari al Servei d’Ocupació de Catalunya perquè la brigada la formin persones que es troben a l’atur.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.