L'abandonament d'alguns conreus i la densificació de la massa forestal de la serres de Miralles i de Queralt son alguns dels trets de la zona que va patir el devastador incendi de finals de juliol. La igualadina Cristina Domingo, que treballa al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, explica alguns trets estructurals de la situació dels boscos.
Imatge del satèl·lit europeu Sentinel-2 del dia 24 de juliol (dalt) i del dia 29/07 (baix) on s’aprecia la zona cremada en marró FONT: Cristina Domingo
La zona que va patir l'incendi "és una zona de pineda de pi blanc en el qual gràcies a les ortofotos de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) es veuen alguns abandonaments de conreus dels últims setanta anys i una densificació de la zona forestal". Gràcies al projecte DEBOSCAT, iniciat el 2012 i coordinat per la tècnica Mireia Banqué del CREAF, en el que es fa un seguiment de l'estat forestal i concretament "es registren episodis de sequera que provoquen decaïment forestal als boscos de Catalunya" s'han identificat dos anys "on hi ha hagut molta afectació per sequera, el 2012 i el 2016". Les dades es recopilen cada setembre pels Agents Rurals que inspeccionen el territori.
Així doncs, el 2012 es van registrar 888 hectàrees afectades per decaïment forestal que juntament amb les anteriors al 2012 fan un total de 3.369 hectàrees, un 9% de la superfície forestal de la comarca. Entre el 2013 i el 2015, segons Cristina Domingo, "vam tenir un règim de precipitació normal respecte la mitjana climàtica en el que algunes espècies afectades poden recuperar-se del decaïment patit". El 2016 va tornar a ser un any sec, "amb un episodi important de sequera". Es van registrar unes 388 hectàrees de nova afectació. El 2017 i 2018, hi ha una treva de sequera, però "no s'observen recuperacions forestals clares fins al 2019. L'any passat, el 2020 vam tenir uns episodis de pluges excepcionals, com per exemple el Glòria, que van ajudar a recuperar els boscos".
"Ara la teledetecció ens ajudarà a fer un seguiment extensiu de l'evolució de l'incendi", comenta Cristina Domingo. "Gràcies als satèl·lits com Sentinel-2 de l'Agència Espacial Europea, podrem analitzar l'estat forestal preincendi i veure com es recupera la zona". Aquest tipus de recerques son valuoses per estudiar la capacitat de regeneració dels boscos i tenir més informació i eines de cara a futurs esdeveniments.