TORNAR

Atenció, lladres: avui marxo de vacances

societat
Dimecres, 7 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que les xarxes socials poden ser una eina útil per als espavilats que volen prendre'ns de casa alguns dels objectes que ens pertanyen. Robar, fotre, furtar, pispar, rampinyar, saltejar, afaitar, polir, saquejar; moltes maneres de referir-se a aquesta incomprensible pràctica l'origen de la qual es remunta a anys remots i que a dia d'avui encara no hem sabut eradicar. Ni tan sols la democratització de les noves tecnologies ens hi ha ajudat. Més aviat al contrari: fins i tot hi ha un portal que informa als lladres quan no estàs a casa.

Si ens han d'entrar a robar, probablement ho faran tant si som a casa com si no, tant de dia com de nit, tant si fa sol com si plou. Però tampoc cal que els facilitem la tasca; la xarxa pot ser una trampa en la que ens posem nosaltres mateixos. És per això que la Policia aconsella no escampar a viva veu els dies que estarem de vacances (o el que és el mateix: que evitem penjar-ho a qualsevol de les xarxes socials). Es fa una crida especial als menors, que sense ser-ne conscients poden obrir les portes a aquells qui ja ho esperen. De fet, s'ha arribat a crear el cridaner portal ‘Si us plau, roba'm’, que bàsicament es dedica a delatar quan els usuaris que utilitzen la geolocalització surten de casa (hi ha aplicacions executades des d'un telèfon mòbil que utilitzen el sistema GPS per enviar unes coordenades de situació de l'usuari quan envia el missatge). Tothom pot obtenir aquesta informació. L'objectiu final de la pàgina no és altre que advertir els usuaris a partir d'aquesta alarma sobre l'ús que es pot arribar a fer de la privadesa.

Alguns poden titllar la situació d'exagerada, però sembla obvi que una simple afirmació del tipus ‘el proper cap de setmana serem fora’ pot ser la informació suficient per a aquells qui no tenen res més a fer que esperar el descuit d'uns tercers per obtenir en uns pocs minuts tot allò que la víctima ha tardat dies o anys a guanyar amb el seu treball.

Assegurar-se que les portes i finestres de l'habitatge queden ben tancades; no desconnectar el timbre ni amagar una clau d'emergència prop de casa; o intentar transmetre una absoluta aparença de no haver deixat la casa deshabitada. Són alguns dels consells que també fa la Policia. Entre les recomanacions també remarquen evitar deixar objectes de valor, claus de cotxes, documents importants, talonaris de xecs, codis de targetes de crèdit o d'accés a Internet; etc. Podríem encara afegir-ne alguna més: demanar que algú ens reculli el correu i faci alguna visita; o ja anant més enllà i comptant amb la possibilitat de robatori, fer un inventari amb els números de sèrie de fabricació dels aparells electrònics o fotografies que permetin la identificació de joies i objectes de valor.

Solen semblar-nos obvietats, però no està de més tenir-les en compte en deixar el domicili habitual per desplaçar-se de vacances cap a alguna zona turística, si en tornar preferim trobar-lo intacte. Després ja hi juga la imaginació de cada u: deixar roba estesa, un temporitzador que activi puntualment algun llum o la ràdio, o suggeriments per l'estil. Com que sabem la ràbia que fa que algú ens prengui dels dits aquells objectes o pertinences que tant estimem... no s'hi val a badar!

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

J

JOAN L.

7 de juliol 2010.20:58h

Respondre

AIXI QUEDEM Q MILLOR Q NO DIGUI A NINGU Q TOT L’AGOST ESTARÉ FORA, OI??? JEJEJ
PEL Q TROBARAN A CASA, TAMPOC EM SERIA CAP GRAN MALDECAP! LA DESILUSIO Q TINDRIEN, POBRES LLADRES!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.