TORNAR

L’Ateneu celebra el seu 150è aniversari una mirada renovada cap al futur

Una programació d’aniversari ai una web especial celebren la llarga trajectòria

societat
Dimecres, 5 març 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La centenària entitat igualadina commemora els seus 150 anys com a punt d’inflexió i amb la voluntat d’enfortir l’esperit ateneista. A més a més, una programació d’aniversari amb activitats durant un any i una web especial per a l’ocasió celebren la llarga trajectòria.

Ateneu Igualadí

L’Ateneu Igualadí celebra el 150è aniversari fent un repàs de la seva trajectòria i amb projectes de futur que reforcen la seva funció social i cultural a la societat igualadina. En aquest sentit, l’entitat es proposa recuperar i avivar els principals objectius i l’esperit ateneista i fer d’aquest aniversari un punt d’inflexió per al futur, l’inici d’una nova etapa continuista però que evoluciona amb els anys.

La junta de l’Ateneu manifesta que la seva intenció és “mantenir viu l’esperit ateneista, renovar-lo i difondre’l com els seus fundadors ho van fer”. Per això, fa una crida a la participació i col·laboració dels ciutadans “siguis el què siguis, siguis qui siguis, portis el què portis, de ben segur que a l’Ateneu hi tens cabuda”.

Una web d’aniversari

Amb motiu de la celebració, l’entitat ha estrenat una web dedicada a l’aniversari. El portal http://www.centcinquantanys.cat/ recull l’esperit ateneista a partir del testimoni directe d’alguns dels seus protagonistes. Sota el títol “ Per a mi l’Ateneu és...”, un bon nombre de persones implicades en el projecte expliquen la seva mirada sobre l’entitat, les seves il·lusions, visió i experiència. El que significa per a elles pertànyer a l’Ateneu Igualadí.

Programació especial

D’altra banda, amb motiu també de la celebració, l’Ateneu Igualadí ha programat durant un any, del 25 d’agost del 2013 al 25 d’agost d’aquest any, coincidint amb el dia exacte de la seva inauguració, una agenda especial d’activitats. Tallers, exposicions, projeccions, concerts, jornada de portes obertes ... un bon grapat d’activitats a càrrec de totes les associacions que l’entitat aplega i que tindrà com a acte central, la visita del Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, el 29 de març, un acte que vol ser una mirada i reconeixement a la trajectòria de l’Ateneu i una presentació de la nova etapa com a punt d’inflexió pel futur.

Aquest mes de març la Jove Cambra d’Igualada ha organitzat pel dia 1 “The Great English Day”, per al dissabte 8, l’entitat Kyoukai Budo oferirà un taller de defensa personal femenina, per al dissabte 15 hi haurà un taller per a nens i nenes de construcció d’aparells meteorològics a càrrec d’AENA, per al dissabte 22, el Taller d’enquadernació oferirà un audiovisual sobre la història de l’enquadernació i la Jove Cambra Igualada projectarà la pel·lícula en versió original “Filme an!”.

Per al mes d’abril, el dissabte 12, l’associació Taitxí Taoísta oferirà una classe oberta de taitxí, i el mateix dia, el grup Filatèlic d’Igualada ha organitzat una trobada de col·leccionisme. L’últim dissabte d’abril, AENA oferirà una trobada sobre el “Projecte Rius, estudi de l’estat del riu Anoia al seu pas per Igualada”.

El dissabte 9 de maig, Imma Vila (Parlem i fem) oferirà una sessió de meditació, música i té amb el grup “Omahon” integrat pels músics Jesús Verdés i Jordi Pujolà i el dissabte 24, a càrrec de FESTHI hi haurà el que s’ha anomenat “Matí de Festa Major: coneix i prova els balls del seguici”. Finalment el 31 de maig hi ha programada la 6a Trobada Country organitzada per l’entitat Ateneu Country Igualada.

A més a més dels tallers i actes, s’han organitzat diferents exposicions: “Relligant i embellint els llibres, hem creat escola” organitzat pel Taller d’Enquadernació de l’Ateneu Igualadí que s’exposarà a la Biblioteca Central, les fotografies del “Concurs de fotografia AENA” al vestíbul de l’Ateneu, l’exposició “Catalunya, terra d’Ateneus” organitzada per la Federació d’Ateneus al Museu de la Pell, “Un homenatge a les mestres de l’Ateneu” a càrrec de Dones d’Igualada i l’exposició Escoles de l’Ateneu.

Aquestes són les activitats organitzades fins el dia d’avui però la programació encara no està tancada, de fet, entre altres, al juny hi haurà un dia de jornades obertes perquè tothom pugui conèixer les instal·lacions de l’Ateneu Igualadí, des dels espais públics fins els que mai es veuen com els camerinos.

Un repàs per la història de l’Ateneu

Va ser a finals del s.XIX, mentre la ciutat d'Igualada experimentava el creixement poblacional de l’època industrial, quan quatre igualadins van decidir fundar l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera. L’objectiu d’Antoni Vila, Antoni Carner, Ferran Salat i Josep Estany era crear un espai on millorar intel·lectualment i moralment la classe obrera de la ciutat.

Sempre fidels al projecte fundacional, l’entitat ha treballat molt fermament amb una evolució sòlida, tant en el camp de la cultura, com de l'oci, l’esport i l'educació. A més, ha sabut involucrar-se com un actor més en el dia a dia cultural i social de la ciutat d’Igualada. El fet d’estar situat al bell mig de la ciutat possiblement ho ha afavorit, i el fet de ser una entitat oberta també ha permès que hi hagi molta varietat de socis, entitats i associacions que han trobat el lloc idoni per desenvolupar-hi la seva activitat, una activitat que no ha parat des de fa 150 anys.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.