TORNAR

L'Ateneu Cooperatiu acompanya 17 projectes d'economia social a l'Anoia el darrer any

Les cooperatives del sector cultural, les que més pateixen l’impacte econòmic de la COVID-19

societat
Dimarts, 26 gener 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

En un any marcat per la pandèmia, la constitució de cooperatives a l'Anoia s'ha frenat, però molts projectes que es mantenen oberts han sol·licitat acompanyament. L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central manifesta que "no ens consta de moment el tancament de cap cooperativa".

En el balanç del darrer exercici, l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central -un ens que coordina les iniciatives d'economia social de la zona- ha intervingut i col·laborat en 17 projectes a la comarca de l'Anoia. Constituït el 2016-2017, la coordinadora de l'Ateneu, Alba Rojas, explica que "des d'aquell any hi havia un ritme ascendent de projectes, però amb la COVID-19, la situació ha canviat". Els 17 acompanyaments fets són també "de projectes que estaven arrencats i els calia un nou impuls". Hi ha hagut un ritme més baix de creació de cooperatives, "però és una fórmula que segueix viva, perquè molta gent, amb la crisi actual, cerca reinventar-se".

Una sessió formativa de la cooperativa LeanCatLes cooperatives que han patit més al territori han estat les del sector cultural, mentre que les que s'han dedicat a la producció alimentària han tingut uns resultats diferents, tant a l'Anoia com a altres comarques de la Catalunya Central. A l'Anoia, l'Ateneu Cooperativa col·labora amb Anoia Activa, iniciativa del Consell Comarcal, i ha pogut desenvolupar durant els mesos de tardor la formació a les gestories que atenen i donen serveis a les cooperatives. D'aquestes cooperatives "no tenim constància de tancaments. Han cercat solucions per aguantar amb mínims". S'ha desplegat molta formació amb aquestes entitats, sobretot en l'àmbit virtual.

Les cooperatives del sector alimentari han hagut de "canviar els canals de distribució per sortir-se'n. Amb el tancament i reducció dels horaris dels serveis de restauració, els productors han vist com els seus clients principals deixaven d'adquirir els articles i han hagut de cercar el consumidor final. Qui ha sabut trobar aquests altres canals de comercialització, se n'ha sortit bé" explica Alba Rojas. Un altre factor positiu per aquests productors ha estat un increment en la conscienciació de la població per consumir articles de proximitat, que va ser gairebé una necessitat durant el confinament.

Quasi 90 projectes a la Catalunya Central

En total al territori, en el seu quart any de funcionament, l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va acompanyar 87 nous projectes d'economia social. A més dels 17 de l'Anoia, els altres 70 van ser a la comarca del Bages, amb 27; a la d'Osona, amb 17; al Berguedà, amb 14, i al Solsonès, amb 7. Al Moianès aquest últim any no n'hi va haver cap, i al Lluçanès en va fer 2. Els tres restants tenien un abast de tota la Catalunya Central. Durant l'any, malgrat la situació de pandèmia, es van dur a terme 197 activitats, en les quals van participar 1.769 persones.

D'aquestes 197 activitats, 56 van ser virtuals a causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària de la COVID-19. De la resta, 71 van tenir lloc a la comarca del Bages; 17 a l'Anoia; 17 més a Osona; 9 al Berguedà; 7 al Solsonès; 5 al Moianès; 3 al Lluçanès; 7 afectaven el conjunt de la Catalunya Central, i 3 van tenir lloc fora en altres territoris, tot i estar-hi implicat directament l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Leancat, projecte nou a Igualada

Segons l'Ateneu Cooperatiu, pel que fa a projectes d'economia social de nova creació, en total se'n van crear vuit (sis cooperatives i dues associacions), que van comportar la generació de 16 nous llocs de treball. Entre aquestes noves cooperatives, hi ha la igualadina Leancat. En altres eixos de treball de l'Ateneu, es van dur a terme 44 accions formatives i 37 activitats amb centres educatius. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l'economia social, tant entre l'administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Coopera que certifica que han rebut la formació adequada per especialitzar-se en l'acompanyament de projectes d'economia social. Més enllà de l'activitat més pròpia dels ateneus, com l'acompanyament i creació de projectes cooperatius, i la consegüent creació d'ocupació, o l'activitat amb centres educatius o prescriptors, siguin públics o privats, també es va dur a terme un intens treball en diferents eixos transversals on l'economia social i solidària té cada vegada més presència a la Catalunya Central, com l'agroecologia, les cures, la transició energètica, la cultural, les finances ètiques, el consum responsable, les migracions o l'habitatge.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.