//Plugins sense CDN ?>
La iniciativa de centralitzar les empreses vinculades a TIC Anoia en un sol edifici al Rec d'Igualada ha estat aprovada per moltes de les instàncies polítiques i econòmiques d'Igualada. Els adobers, el gremi que opera a la zona des de fa segles, també celebren aquesta implantació. Un dels seus assessors demana que es repensi l'emplaçament a un altre punt del barri.
El president del Gremi d'Adobers, Xavier Badia, ha apuntat a Anoiadiari que "és molt positiu que es vulgui portar el sector TIC al Rec" i celebra que sigui "en el marc de la col·laboració público-privada". L'assessor del Gremi, Miquel Vila, considera que l'arribada de l'associació TIC és molt bona per a la ciutat i per dinamitzar el barri, ara bé, adverteix que l'ubicació -on fins el 2011 s'hi alçava l'adoberia Minguet del Pérrica- té la consideració de "zona inundable" per la proximitat del curs del riu Anoia. I proposa cercar alternatives dins el mateix Rec. Vila afegeix que "l'activitat és adequada i compatible pel que es vol del barri, però va a parar a una ubicació estranya".
Els industrials veuen que amb la implantació "s'aconsegueix el que s'ha volgut durant molt temps, que és que hi hagi activitats diversificades. Hi ha moltes zones al Rec que es poden ocupar encara amb activitats. I és molt positiu que en aquest nou escenari, el barri tingui empreses de diferents formats, que es poden compaginar" apunta Badia.
Segons Vila, per la seva part, sí que és una gran iniciativa aconseguir que arribin noves activitats al Barri, però caldrà "adequar el número d'aparcaments a les 400 ó 500 persones que vindran" i tancar el debat de la ubicació. Ell en proposa dues: Martí Enrich o Vivapel, aquesta darrera amb 4.000 metres quadrats. Parlar de terrenys com el punt on hi havia l'adoberia de Minguet del Pérrica "és situar edificacions noves en zones on hi ha inundabilitat". La depuradora dels adobers, situada també molt a la vora del riu, va precisar "d'un estudi geotècnic molt complex" i es va haver de "fonamentar molt, amb un tipus de formigó especial i pivots arrelats fins a 6 metres de profunditat". Encara que no coneix el projecte constructiu de l'edifici TIC, Vila creu que els costos pel tipus de sòl podrien disparar-se.
Tant Badia com Vila apunten que en aquesta ubicació la darrera paraula la tindrà l'Agència Catalana de l'Aigua. Segons Vila, la Llei d'Aigües actual fixa que allò és una àrea que es pot inundar: "hi havia una adoberia fins el 2011, però en no tractar-se d'una edificació nova estava protegida. Aquella activitat ha desaparegut. Ara, la resposta de l'ACA en pot ser una altra". Es tracta d'una zona "on hi pot haver una avinguda cada segle. De fet, els estudis que hi ha certifiquen que el riu Anoia cada 500 anys pot arribar fins al punt on hi ha el Rec". Una inundació de 1929, de fet, va arribar pràcticament al punt on hi ha el Rec.
Per últim, l'assessor del Gremi indica que "hi ha un senyal que la zona és segura davant de qualsevol tipus d'inundació. Tan senzill com observar on posen els nius els ànecs. I els fan molt més amunt, a peu de Rec". Vila comenta que "hi ha terrenys al terme municipal de Montbui que estan 5 metres per sobre del nivell del riu, i on no s'hi ha pogut edificar. On es parla de fer aquesta construcció en la seva part més baixa és a 3 ó 4 metres".
RO
28 d'abril 2017.09:50h
Per fi unes observacions assenyades que cal considerar.
Si ens posem a la banda sud del riu Anoia i el mirem de llarg a llarg, veurem com no hi ha edificacions (llevat de la Depuradora, que és un... Llegir més nyap), hi ha el Viver del Rec que és una construcció no fixa, i una adoberia en desús que estreny la vorera de la Rondra amb una certa perillositat.
Ara se’ns proposa un altre nyap, estéticament molt maco això sí, però un pegot en el lloc on es proposa.
Amb la quantitat d’edificacions buides i grans que hi ha al Barri del Rec, no seria millor rehabilitar? No és d’això del que estem parlant? Per a què haurien de servir, doncs, els edificis del Barri del Rec?