TORNAR

Els boletaires mantenen alt el preu del bolet i impedeixen rebaixar-lo malgrat la crisi

Reportatge

societat
Diumenge, 27 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els preus dels bolets no es rebaixen en temps de crisi, si més no al Berguedà. Responsables de les parades dels mercats que hi ha a Guardiola de Berguedà i a Cal Rosal (Olvan) coincideixen que el preu del bolet no es pot baixar perquè els qui els van a buscar i subministren les botigues mantenen els preus alts i no estan disposats a baixar-los. Malgrat aquests preus, els compradors continuen optant pel producte de més qualitat i entre un rovelló més barat i un altre de més car, trien el segon, encara que se'n quedin menys. Actualment, el rovelló es paga a uns 30 euros el quilo i el cep a uns 40. A Cal Rosal, el mercat més gran, compten que l'any passat hi van passar unes 15.000 persones.

Rovellons i camagrocs d´una parada de bolets de Cal Rosal / Foto: Montse Ayala

Una clienta compra rovellons al Mercat del Bolet de Guardiola de Berguedà / Foto: Montse Ayala

El rovelló, el cep, la llenega negra, la blanca, el moixernó i el rossinyol són les varietats de bolets que es poden comprar als mercats especialitzats en bolets que funcionen de forma estable al Berguedà, concretament a Guardiola i a Olvan. En els dos casos, van iniciar l'activitat el mes de setembre, a Guardiola amb dues parades i a Olvan amb una dotzena, de les quals la meitat són de bolets i la resta de productes gastronòmics artesanals.

Pere Lozano, venedor al mercat de Guardiola, explica que 's'ha notat molt la crisi'. La gent s'atura al mercat i s'interessa pel producte, però quan en coneix el preu, es fa enrere, assegura. Segons Lluïsa Vilalta, que té parada a Cal Rosal, la gent continua comprant bolets i la crisi es nota en què se'n vénen menys quantitat. Afirma que la gent a qui agrada aquest producte 'no se n'estan, però en mengen menys'.

Lozano omple cada dia la parada amb una cinquantena de quilos de bolets, que el cap de setmana multiplica fins als 200. En un dissabte o diumenge pot arribar a vendre uns 30 o 40 quilos de bolets, però entre setmana, de vegades només en ven un parell de quilos. El producte que li sobra es ven a Mercabarna.

Tots dos coincideixen que l'estrella dels bolets al Berguedà és el rovelló i que el que més es ven és el botó, de mida mitjana. Lozano explica que ell posa a la venda rovellons d'un aspecte no tan agradable a deu euros el quilo, però que els compradors sempre acaben preferint els més cars per l'aparença del producte. Vilalta diu també que els clients prefereixen el rovelló 'més petitó i més selecte'.

Si se'ls demana com és que el preu del bolet continua sent tant alt i per què no es rebaixa en temps de crisi, els paradistes coincideixen que no es pot fer, perquè el preu el marca el boletaire que els subministra el producte. Lozano, que tracta amb una vuitantena de persones que van a buscar bolets, explica que sovint són persones que estan jubilades de la mina i que fan pagar el producte a preu alt. Com Lozano, Lluïsa Vilalta i Gloria Garcia, amb parada a Guardiola, afirmen que mentre els boletaires no en baixin el preu, ells no podran vendre'ls més barats.

En aquests moments, el producte més car que s'està venent és el cep, a uns 40 euros el quilo, seguit del rovelló, que va a uns 30. Els bolets més econòmics que es poden comprar són la llenega, la carbonera, els moixernons i els peus de rata, diu Lozano.

Mercats especialitzats

El Berguedà és conegut, entre d'altres coses, pels bolets que s'hi fan i que s'hi comercialitzen. Dues poblacions han apostat fort per aquest producte i han establert mercats fixes de venda de bolets. Es tracta de Guardiola de Berguedà i d'Olvan. A Guardiola actualment només hi ha dues parades i a Olvan, concretament a Cal Rosal, n'hi ha sis especialitzades en aquest producte.

El de Cal Rosal és un dels mercats de més relleu i un dels més coneguts. Per aquest motiu, el consistori ha apostat per millorar-lo i per dotar-lo d'una nova imatge amb unes noves carpes, la urbanització de la zona i la potenciació del mercat amb un programa d'activitats paral•leles a l'entorn de la gastronomia i la micologia. Segons explica la tècnica municipal Blanca Isern, el mercat és un dels principals motors de l'economia del poble, ja que omple restaurants i dóna vida al comerç.

Es calcula que l'any passat hi van passar fins a unes 15.000 persones, tot i que aquesta és una dada que s'haurà de confirmar amb estudis més acurats que es volen impulsar. Alhora, el consistori té pendent de fer un estudi que permeti conèixer quin és el benefici econòmic que té aquest mercat en el poble.

Parades com bolets

A banda dels mercats fixes i estables d'Olvan i Guardiola de Berguedà, les parades de venda apareixen i desapareixen 'com bolets' a peu de carretera. Josep Aymerich i Maria Rosa Costa planten una taula i un parasol a tocar de la C-16, entre Guardiola i Cercs. Amb més de 60 anys d'experiència en la venda de bolets, Aymerich també diu que la gent compra molts menys bolets que abans i que aquest any, la crisi encara s'ha notat més que l'any passat, quan va començar a notar una davallada en les vendes.

Tardor de bolets al Berguedà

La tardor al Berguedà és sinònim de bolets. Són moltes les poblacions que organitzen activitats relacionades amb aquest producte. La més coneguda és el Concurs de Boletaires de Berga, que enguany arribarà a la 53ena edició. Coincidint amb la celebració del concurs, que es farà el 4 d'octubre, Berga ha convocat una nova edició de la mostra Bergabolet, on s'hi comercialitzaran productes agroalimentaris del territori i artesania. També hi haurà demostracions gastronòmiques fetes amb bolets i una exposició de micologia.

A La Pobla de Lillet també celebren una festa dedicada als bolets. Serà aquest cap de setmana i se'n celebra la dinovena edició. Inclou un concurs de fotografia, tallers de manualitats, un concurs gastronòmic, una exposició de micologia i parades de venda de bolets al carrer.

Per aprofitar els bolets com a reclam turístic, el sector de la restauració de la comarca organitza una nova edició de 'La Cuina del Bolet', en la qual aquest any hi participen fins a 21 restaurants.

Montse Ayala, ACN


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.