TORNAR

Recriminen a Calvet de "voler colonitzar l'Anoia amb els oligopolis de les renovables"

Assenyalen que ”s’ha projectat a l’Anoia instal·lacions amb l’energia que consumeixen tretze comarques com la nostra”

societat
Dilluns, 17 maig 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Coordinadora de plataformes de l'Anoia per una transició energètica justa ha emès una carta com a resposta a les declaracions del Conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. Incideixen que a més de les renovables, cal apuntar cap a altres bandes com "la reducció del consum". 

En un carta, la Coordinadora de plataformes de l'Anoia per una transició energètica justa retreuen a la Generalitat i a Damià Calvet que "no són les entitats les que han obstaculitzat volgudament la transició energètica a Catalunya. Li resumim: les pressions oportunes de l'oligopoli energètic i la complaença dels responsables polítics". Davant l'alta incidència de les noves instal·lacions a l'Anoia, demanen que "aquestes centrals s'han de localitzar estratègicament al territori en zones de mínima afectació". I que aquestes centrals "s'apropin a les zones de més consum i repartir les càrregues de la producció". Calvet va assenyalar les entitats que s'oposen a l'actual model de renovables com a "obstruccionistes". La resposta dels col·lectius en la carta és contundent: asseguren que el Conseller fa "demagògia" i que "es vol colonitzar l'Anoia en nom dels oligopolis de les renovables".

Esmenten que des del territori i d'entitats no governamentals "s'ha treballat, malgrat tot, per fer aquesta transició necessària. Com a exemple la proposta feta pel doctor Eduard Furró del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenibles. Fa més de sis anys que crida al desert. Està ben publicat. Iniciatives com Som Energia o la fira d'economia solidària malden per conscienciar de la necessitat de reduir l'actual consum energètic i proposen projectes concrets. Hi ha molts exemples que han demandat i han sigut orfes d'un marc legislatiu que a algú li convenia no aprovar".

Remarquen que "les renovables no són la solució a tots els problemes. L'electricitat no és eficient per totes les necessitats. A més, ni es pot estendre la producció de renovables exponencialment, ni és possible fabricar totes les bateries necessàries. Cal reduir el consum mentre no trobem altres solucions que evitin una crisi energètica. Per incidir en l'eficiència, l'autosuficiència i reduir l'impacte al territori cal potenciar la producció i consum de renovables en l'àmbit local".

La coordinadora opina que "la planificació és una responsabilitat del Departament que només es pot fer amb un treball profund i extensiu, amb la participació d'experts i de totes les comunitats del territori, per anar-lo refinant. És indispensable. Cal aconseguir una estratègia amb mínima incidència sobre terres fèrtils, paisatges i ecosistemes que també juguen un paper molt important en la lluita contra l'emergència climàtica. Aquesta manera de fer que demanem està pensada per afrontar les necessitats del país i no del negoci dels grups inversors que corren darrere les ajudes europees".

"Així no"

Damià Calvet fa unes setmanes criticava el lema de les plataformes, 'Renovables sí, però així no' i afirmava que "si només ho diem de paraula, però 'així no', la suma dels així no' farà que Catalunya quedi a la cua de renovables. Cada placa que no posem i cada molí que no posem és més regressió al Delta de l'Ebre i menys glaceres i menys neu al Pirineu".

Les plataformes acusen Calvet de "demagògia" i que "el que no admetem és un decret que vulnera els drets dels ciutadans i administracions locals a participar en la presa de decisions en projectes que els afecten. Prou que ho sap: aquesta vulneració ja ha estat impugnada a la unió europea i qualsevol dia li podrien tombar. Per nosaltres, les instal·lacions d'autoconsum i les fotovoltaiques a les cobertes ja podrien seguir la seva execució. 'Així no' no vol dir no tenir una ponència, vol dir que no serveix per res reduir la planificació a una ponència que dóna el vistiplau a desenes de projectes per reunió en base informes no vinculants".

Conclouen que "no volem prescindir d'empreses del sector, però en nom de les renovables no volem ser colonitzats per inversors que acaparen ajudes europees i adquireixen els recursos del territori. L'energia no serà per abastir les nostres necessitats sinó pel seu negoci de venda. A dia d'avui, a l'Anoia ja s'hi ha projectat produir l'energia que consumeix tretze comarques com la nostra. Les línies d'evacuació projectades porten expropiacions i ens guixen tot el paisatge. 'Així no', senyor Calvet, no vol dir que el Conseller calli, vol dir que el Conseller de Territori i Sostenibilitat ha de saber que l'afectació de les centrals no es mesura pel percentatge de sòl afectat. Amb els projectes declarats viables a l'Anoia s'afectaria quasi la totalitat dels paisatges i un percentatge que no té res a veure amb el 0,1% de terres fèrtils i biodiversitat".

La carta la firma la coordinadora de plataformes de l'Anoia per una transició energètica justa, que aplega a El Trill Argençola, Jorba Reflexiona, Plataforma Afectades Concentració Aerogeneradors (PACA), Per la Conca, Salvem la Serra de Feixes, Salvem Maçana i Serra Morena, Salvem Tous, Salvem Can Titó, Sobirania Energètica Baixa Segarra - Bellprat, Unió de Pagesos Anoia, Veïns del Raval d'Aguilera d'Òdena, Arran Calaf - Alta Segarra, CUP Tous - Anoia, Endavant - Anoia.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.