TORNAR

Càritas Anoia fa balanç del 2019, amb un 40% d'usuaris nous

Els usuaris han estat gairebé els mateixos en xifres que el 2018, però l’entitat ha potenciat els programes d’atenció

societat
Dilluns, 15 juny 2020. 14:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La delegació de Càritas a l'Anoia ha presentat el seu balanç de l'exercici 2019. Encara pendents de tots els efectes que pot provocar la COVID-19 en l'activitat econòmica, referent a l'any passat es constata la cronificació de la pobresa sobretot en el col·lectiu de famílies aturades.

Al llarg del 2019, Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra va atendre a un total de 433 beneficiaris en els seus diferents programes. Gairebé la meitat, 202 persones, van ser assistides en el Programa d'acollida i acompanyament social, mentre que el programa d'inclusió social va arribar a 176 persones. La majoria de persones beneficiàries de programes, un 57%, van ser dones. I un 40% de les persones usuàries eren ateses per primer cop per l'entitat.

Montserrat Roca, director de l'entitat a l'arxiprestat, explica que "es fa difícil pensar i parlar de l'activitat de Càritas durant el 2019 ara amb el cap posat en la situació post COVID-19" però que hi ha "aquest 40% que vénen per primer cop a Càritas" i que en bona part n'hi ha molts "que són irregulars, persones joves que acaben d'arribar a la comarca, soles o amb la família sense res, que han estat acollides en un primer moment per algun conegut".

En aquests casos, "es troben sense habitatge, sense recursos ni ingressos i desconeixent la llengua". Càritas ofereix formació en llengua i "incorporació a algun pretaller i acompanyament." Roca apunta que "la xifra de persones ateses és molt similar a les que es van atendre el 2018, però el nombre d'intervencions augmenta degut a que són persones amb situació de partida molt precària."

Segons la directora de Càritas, ha disminuït "una mica el nombre de persones que han participat en el servei de formació, orientació i inserció, però l'atenció individual i el seguiment ha augmentat, sent major el nombre de persones que han fet formació i el nombre de persones que s'han inserit al mon laboral." Hi ha la qüestió de l'habitatge: "cada cop atenem a més famílies i persones que viuen en habitatges molt precaris, de relloguer en habitacions en condicions límit o ocupes. Aquesta situació dificulta poder avançar en altres aspectes com són la formació, la inserció i la incorporació a la vida de la ciutat." 

L'entitat denuncia "la llei d'estrangeria que dificulta la inserció laboral i que impedeix fins hi tot que les persones sense documentació puguin fer formació ocupacional completa". L'any passat es va enllestir l'arranjament "del pis del carrer Nards i ja hem pogut acollir a quatre nois. També hem ampliat l'oferta de formació ocupacional i els pretallers per iniciar el procés de treballar tant la llengua com les competències per la incorporació al treball."

L'atur, denominador comú

Aquells casos que es van adreçar a Càritas són en un 48% famílies amb fills, mentre que la segona casuística, amb un 42%, són  persones soles. L'atur és el denominador comú en gairebé quatre de cada cinc casos, un 78%. El percentatge dels usuaris sense feina és un 3% més que el 2018.

Un 36% de les persones que van ser ateses pels diferents serveis de Càritas l'any passat es trobaven en una situació administrativa irregular. L'origen de la majoria dels usuaris, un 60%, és del Magrib. Del total de casos atesos, la meitat tenien una situació habitacional insegura: sense llar o vivint en cases de familiars o amics.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.