//Plugins sense CDN ?>
L'Ajuntament que lidera Joan Serra ha signat un conveni amb la UPC per tal de poder desenvolupar conjuntament amb una quinzena d'alumnes diverses propostes per donar una nova imatge al centre de la vila. Els veïns i veïnes donaran l'opinió a l'Ajuntament que triarà d'entre els projectes dels alumnes quines propostes i idees són les més adequades.
Aquest mandat, el govern de Castellolí planteja la transformació de l'Avinguda de la Unió (l'antiga N-II) en illa de vianants per crear un espai cèntric al poble reduint el trànsit rodat. Una obra també per eliminar barreres arquitectòniques i convertir el carrer principal del municipi en un punt de trobada i espai de passeig dels veïns. Definir com ha de ser aquesta transformació és el repte que tenen ara els estudiants d'arquitectura de darrer curs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que des d'aquesta setmana ja estan treballant sobre el terreny al centre de Castellolí per elaborar els seus projectes.
Una transformació urbanística que anirà acompanyada d'una reconversió de l'espai municipal 'El Centre', que fins ara estava destinat a alberg i magatzem municipal i es planteja que pugui arribar a tenir nous usos, com per exemple un centre cívic adaptable com a centre per a la gent gran i una botiga de queviures de productes locals. Una quinzena d'alumnes realitzaran a Castellolí els seus projectes d'Equipament Públic i Espai públic, com a part de la seva formació en el Grau d'Arquitectura. Un cop enllestits els projectes, se'n farà una publicació i una exposició oberta al públic perquè els veïns puguin veure les propostes i valorar quines els agraden més, com a part del procés de participació que s'iniciarà aquesta tardor sobre el futur de l'Avinguda Unió. Les obres del vianalització del tram de l'Avinguda de la Unió, de gran envergadura, seran finançades per la Diputació de Barcelona i executades l'any 2021.
El batlle, Joan Serra, explica que el repte "és reforçar la percepció de centre del poble, crear un espai gran encara que sigui en diferents nivells a la zona delimitada pels equipaments municipals de La Brillante, l'Ajuntament, la Cooperativa i El Centre". Comportarà "desplaçar el trànsit rodat pels carrers paral·lels, i traslladar les places d'aparcament en altres zones, d'acord amb el Pla de Mobilitat que ja s'està treballant amb la Generalitat de Catalunya." El projecte vol explorar nous usos per l'espai El Centre "ja que ara mateix el servei d'allotjament de peregrins ja s'està fent a la Rectoria i el magatzem es pot traslladar a altres espais municipals, fet que permetria donar sortida a noves necessitats que tenim al municipi."
El professor d'Arquitectura de la UPC, Joan Curós, coordina el curs. Apunta que "el treball és molt interessant pels alumnes atès que té un valor afegit, ja que s'enfronten a casos reals i agafen experiència a partir de diferents municipis que volen afrontar i resoldre els seus reptes arquitectònics i urbanístics". El mateix taller de projectes ja ha realitzat anteriorment experiències similars en municipis com La Pobla de Claramunt, Olot, Manresa, Sant Boi de Llobregat, l'Eixample de Barcelona, Cuenca o Beijing (Xina).