TORNAR

820 pisos buits a l’Anoia

Igualada, Piera, Capellades, la Torre de Claramunt i Montbui, entre els 100 municipis catalans amb més habitatges desocupats

societat
Dilluns, 21 setembre 2020. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Igualada compta amb 151 pisos buits. La Conca d’Òdena, 319. I l’Anoia, 820. Aquestes xifres s’han extret de l’informe presentat per la plataforma Verificat, a partir de les dades facilitades pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Un informe que també revela que el nombre d’habitatges de Catalunya que està en mans de grans tenidors (persones o empreses que tenen la titularitat de més de 10 pisos) i que fa més de dos anys que estan desocupats és de 27.558 immobles.

Lidera el rànquing d’immobles desocupats a Catalunya la capital, Barcelona, amb 1.224 habitatges. La segueixen Terrassa (765), L'Hospitalet de Llobregat (608), Sabadell (553), Badalona (538) i Tarragona (512). Entre els cent primers llocs del rànquing trobem quatre municipis anoiencs.  Igualada se situa en el lloc 34è d’aquesta llista, amb 151 habitatges buits. Piera és el 84è municipi, amb 78 habitatges; Capellades és el 86è, amb 76; La Torre de Claramunt se situa en 95è lloc, amb 72 habitatges i Santa Margarida de Montbui és el 96è municipi català amb més habitatges desocupats, amb 71.

A l’altre extrem, a l’Anoia hi ha municipis sense habitatges buits: Calonge de Segarra, Sant Pere Sallavinera, Rubió, Montmaneu, Santa Maria de Miralles i Bellprat.

La Generalitat de Catalunya va crear, a l’empara del decret llei 1/2015, el registre d’habitatges buits de Catalunya, d’on s’extreuen aquestes dades. Aquesta normativa es va crear, com expliquen des de la plataforma de fact-checking Verificat, “per donar sortida als pisos en propietat dels bancs després d’un desnonament a partir de la crisi del 2007. Dos anys és el període que també s'estableix legalment per determinar si els propietaris han vulnerat la funció social d'un habitatge. A partir d’aquest temps, es poden començar a aplicar mesures impositives, sancions i, fins i tot, l’expropiació”, afegint que “a l’inici de la seva creació, aquest registre comptava amb 44.007 habitatges, 14.411 pisos més que actualment”. La baixada més forta, segons informacions de Jaume Forn, director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, recollides per Verificat “s’ha produït en els últims dos anys, quan els bancs han venut aquests pisos als fons d’inversió”.

Habitatges buits per municipis de l'Anoia

Ocupacions

Gairebé una quarta part dels 44.007 pisos buits inscrits inicialment pels grans tenidors a l’esmentat registre, estaven ocupats il·legalment d’acord amb la informació facilitada pels mateixos propietaris. Aquesta xifra s’ha anat retallant els darrers anys, baixant fins als 3.476 habitatges ocupats, un 12,6% del total, tot i que aquesta xifra no s’ajusta a la realitat, ja que des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya expliquen que molts propietaris no declaren la situació real dels habitatges ocupats il·legalment.

A l’Anoia, les denúncies per l’ocupació il·legal d’immobles han anat augmentant progressivament durant els darrers anys. El 2012 els Mossos van rebre 19 denúncies per ocupacions d’immobles a la comarca; el 2019 aquesta dada va pujar fins a les 116 i, durant el primer trimestre d'aquest any, ja s’han registrat 76 denúncies.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.