TORNAR

Castellolí vol mostrar el seu patrimoni de pedra seca per atreure el turisme de natura

El municipi té unes 160 barraques d’aquest tipus, que l’Ajuntament vol posar en valor

societat
Dimecres, 24 juliol 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A pocs quilòmetres d'Igualada i al costat de l'autovia, Castellolí conserva, amb tot, la seva naturalesa de poble anoienc. I també, al llarg de tot el seu terme, d'un dels trets més distintius de les edificacions del nostre territori: les barraques de pedra seca, de les que l'Ajuntament en vol fer un dels pilars de la seva promoció turística. 

Castellolí té més de 160 barraques de pedra seca dels segles XIX i XX repartides per tot el terme i vol que siguin l'eix d'un tipus de turisme centrat en la reivindicació dels espais naturals. Actualment ja existeixen dues rutes circulars de barraques i a aquesta oferta ara l'Ajuntament hi ha sumat nous murs de pedra seca, a les entrades est i oest, i també uns tòtems (amb la mateixa pedra seca) per senyalitzar l'entrada als diferents barris del municipi. Amb
aquesta aposta, la regidoria de turisme vol impulsar el desenvolupament econòmic del municipi a través del turisme sostenible i de natura, i en general promocionar tot el terme municipal amb el fil conductor de la pedra seca.

Els tòtems que s'han fixat compten amb les ubicacions dels diferents barris i també les rutes de barraques de pedra seca i els punts d'interès turístic del municipi, com ara el Castell de Castellolí, inclòs a la ruta 2 d'Anoia Terra de Castells. Els nous murs de pedra seca han estat fets de manera artesanal amb una original combinació de pedres que provenen de la zona de Calaf i de Sallent: pedra contra pedra, una tècnica que es basa en la seva disposició i en l'aprofitament al màxim de la gravetat, el seu pes. Pel coronament dels murs s'ha optat per utilitzar la tècnica coneguda com del rastrell (o sardinell) inspirada en els murs d'arreu dels Països Catalans, i que també es pot trobar en països com Gran Bretanya.

Una de les construccions, a l'entrada del Campus MotorEn concret, la tècnica consisteix en executar el coronament disposant les pedres dretes com a acabament o remat el mur. L'obra ha estat realitzada per Roger Solé, un reconegut mestre marger que alça construccions arreu del país i que l'any passat va participar al festival Smithsonian Folklive de Washington representant l'ofici de marger. Les dues rutes de les Barraques de pedra seca ja existents (a la zona de Can Tardà i a la zona d'Els Marges) ressegueixen itineraris circulars que permeten descobrir els magnífics racons del municipi (els camins, les fonts, els boscos i entremig els vestigis d'alguna vinya). La intenció de l'Ajuntament és crear una tercera ruta molt aviat a la zona de Sant Feliu, també molt rica en barraques. Tota la informació sobre les rutes es pot trobar a l'App Natura local i als webs naturalocal.net i liniaverdacastelloli.cat.

Teresa Guixà, regidora de Turisme del poble, reconeix que ha estat un projecte complex d'executar, però el resultat "afegeix valor al territori i revitalitza el seu patrimoni natural". Per a la construcció d'aquest projecte fonamentat amb la tècnica de la pedra seca, l'Ajuntament de Castellolí ha comptat amb empreses del territori com Cometna SL d'Òdena, responsable de les lletres de ferro incrustades als murs; Mg Comunicació, responsable dels gabions de pedra seca i el seu disseny gràfic; Fàbregas Serveis de jardineria i Forestals de Vilanova d'Espoia i l'empresa Enginy de Castellolí, responsable de la il·luminació.

L'art de la Pedra Seca és inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO gràcies a una candidatura conjunta de vuit estats
europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya. El seu nom oficial és, en anglès: 'Art of dry stone: knowledge and techniques' (L'art de la pedra seca: coneixements i tècniques). És una construcció artesanal i natural, sense cap altre element que la pedra, de manera que les construccions queden totalment integrades en l'entorn i enriqueixen el paisatge. La tècnica emprada –basada en la disposició i en l'aprofitament de la gravetat sense utilitzar cap material de cohesió com la calç o el guix- era antigament un ofici molt valorat, ja que amb aquesta tècnica s'aixecaven barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerad es, basses, escales i fins i tot ponts. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.