TORNAR

CCOO alerta que hi ha nens catalans que poden quedar en situació d'irregularitat

El sindicat ha presentat la Memòria del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers

societat
Dimarts, 17 maig 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

A la delegació del sindicat CCOO s'ha presentat aquest mes la memòria del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE). Durant el 2015, per l'oficina anoienca, hi van passar 268 usuaris. 

Un total de 268 persones van passar l'any passat pel CITE de l'Anoia, amb un total de 372 visites. Aquest centre d'informació ofereix assessorament gratuït sobre reagrupament familiar, acollida i aspectes sobre com fer el pagament de la seguretat social als treballadors estrangers. Segons Saida Ehliluch, secretària de la Intercomarcal de CCOO, explica que "la pregunta més freqüent és sobre les renovacions de residència". Les dificultats que afronten moltes famílies són que "els requisits per la renovació, amb l'actual llei d'estrangeria, són molt rígides i això ens pot fer perdre una mà d'obra que ja està arrelada al país". Ehliluch assenyala que "molts dels que vénen han perdut la feina i, per tant, la regularitats. Els ingressos han baixat també i això fa que no es pugui renovar els papers de la família". Una circumstància que fa que nens nascuts a Catalunya no estiguin en situació regular.

Això comporta que, per exemple, "no puguin accedir a extraescolars o beques menjador". Dels treballadors que passen pel CITE el 2011, un 75% tenien permís de treball. El 2015 van ser només un 73%. Ehliluch apunta que "en el servei domèstic és on hi ha més persones que treballen sense contracte". El malpas econòmic que hi ha a l'Estat espanyol causa que molts dels visitants al CITE es vulguin assessorar sobre com anar a treballar a altres països de la Unió Europea. 

Un 39,6% de les persones que s'adrecen al CITE no tenen ara feina. La ràtio de persones que no treballen en homes -37%- és inferior al de dones -42%-. La proporció de persones en el mercat actiu de treball ha disminuït dràsticament durant el període recessiu de l'economia. L'estructura familiar ha canviat al llarg d'aquests anys. La secretària comenta que "les dones ja no vénen reagrupades, al contrari, moltes són les que sostenen el grup familiar amb els seus salaris". Del total de les 600 consultes fetes a Igualada per aquests 268 usuaris, només un 11,8% han estat sobre reagrupament familiar. En canvi, la renovació de residència significa el 35% de les preguntes i la renovació de l'autorització de treball el 13,3%.

Per països d'origen, els usuaris són principalment del Marroc, en un 34,7%, seguit per Ucraïna (6,7%) i Colòmbia (5,2%). Excepte en el cas colombià, la majoria de les consultes les fan dones (la ràtio en el cas ucrainès és 72-28%). Els usuaris arriben al CITE a través del boca-orella principalment, però també derivats per l'Ajuntament -ara, única administració que dóna ajudes al servei- o el sindicat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.