El conegut establiment odenenc clourà de manera definitiva la setmana vinent. L'ACN recull les declaracions del propietari del negoci, Pere Artigas, que es queixa que "puguin desnonar una activitat que fa un any que no ingressa res". La patronal del sector de l'oci nocturn, la FECASARM, calcula que més del 70% dels locals estan en risc de tancar portes definitivament després d'un any de pandèmia, amb unes pèrdues que superen els 4.000 milions d'euros. "I si et quedes sense el local, segur que no podràs tornar a obrir portes", recalca el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas.
Artigas afirma "ens sentim totalment abandonats" per part de les administracions i critica els "pocs ajuts" que han rebut. "Ingressos zero, despeses totes", lamenta. "Des del març que no podem pagar el lloguer dels terrenys on estem i tampoc podem atendre cap altre compromís i això ha provocat que la propietat ens hagi demandat", explica l'empresari. Segons ell, els propietaris són dos socis, que no s'han avingut a negociar: "Hem intentat fins a l'últim minut arribar a un acord amb la propietat, però el que ens demanen és impossible de complir".
Artigas assegura que amb el tancament, "es perdran entre 50 i 60 llocs de treball que cada any es creaven durant la temporada d'obertura de les carpes". A més, diu, la comarca quedarà "orfe" d'un espai d'oci, el qual rebia "milers de persones" cada estiu. A parer d’Artigas, malauradament el seu cas no serà l’únic. "Si no hi ha ajudes per part de les administracions i bona voluntat per part dels propietaris, de mica en mica anirem desapareixent tots", preveu. De fet, l'empresari anoienc té altres locals d'oci i del sector de la restauració a la capital de l'Anoia i diu que "si tot segueix igual també desapareixeran".
El cas de les Carpes Face to Face d'Òdena no és ni molt menys un cas aïllat, segons la FECASARM. "Amb ingressos zero no pots pagar les despeses i, fins i tot n'hi ha que, com que han avalat el seu negoci amb el patrimoni personal, s'estan quedant sense casa", explica, tot qualificant la situació "de molt greu". Segons dades de la patronal, entre el 70% i el 80% dels locals d'oci nocturn català, que sumen més de 3.000, es troben en risc de desaparèixer definitivament. Això es traduiria, a més, en la pèrdua de 25.000 llocs de feina. El secretari general de la FECASARM preveu que, si no hi ha una pròrroga de la moratòria concursal –que acaba el 14 de març-, bona part d'aquestes empreses aniran directament a la liquidació. Recorda que en cas de sol·licitar la declaració de concurs de creditors, han de presentar un pla de viabilitat i "és difícil fer-ho amb tanta incertesa", afirma Boadas, que qualifica la situació que viuen els empresaris del sector "d'ofegament financer".
Un any sense obrir
Al Principat, hi ha prop de 4.000 negocis d'oci nocturn, molts dels quals estan tancats des del 14 de març del 2020. "Amb les ajudes de la Generalitat no cobrim ni l'1% de les pèrdues", afirma, tot assegurant que es tracta d'un dels sectors "que més s'ha discriminat" amb la gestió de l'executiu de la pandèmia i amb unes "decisions contraproduents". "Nosaltres sempre hem estat partidaris d'unes mesures menys restrictives i més eficaces que no suposessin sacrificar tantes empreses", recalca, tot recordant que han impugnat les restriccions davant dels tribunals fins a 11 vegades.