TORNAR

El cultiu de marihuana suposa el 76,6% del frau elèctric detectat a l’Anoia

El 2023 es van registrar 713 casos de frau elèctric en plantacions de marihuana a Catalunya, amb un consum robat de 172 GWh. A l’Anoia es van detectar 34 fraus d’aquesta tipologia, amb un total de 7 GWh robats

societat
Dimarts, 2 abril 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

L’any passat es van registrar 353 casos de fraus elèctrics a l’Anoia. Segons dades d’Endesa, gairebé només un de cada deu d’aquests casos –34–, van estar relacionats amb plantacions de marihuana. Tanmateix, l’energia defraudada en aquestes plantacions va ser de 6.985.530 kWh, un 76,63% del total de l’energia robada en un any a la comarca, 9.115.535 kWh.

Un 54% més que el 2022

Respecte al 2022, s’ha detectat un important increment del nombre d’expedients de frau elèctric en cultius de marihuana a l’Anoia i, en conseqüència, de l’energia defraudada. Dels 350 expedients registrats el 2022, 26 van correspondre a fraus elèctrics vinculats amb plantacions de marihuana en naus industrials, magatzems o habitatges amb la llum punxada. Un 30,8% menys de casos que el 2023. El 2022, en total, aquestes plantacions van defraudar 4.535.590 kWh, un 54% menys que l’any passat.

44 fraus al dia

El 2023 la companyia  va detectar 16.096 casos de frau elèctric a la xarxa elèctrica de Catalunya, gairebé 44 al dia, amb un total de 356 GWh defraudats.

Del total de casos, 713 expedients (4,4%) estaven vinculats a plantacions de marihuana, amb una quantitat d’energia defraudada total de 172 GWh. Del total d’energia defraudada a Catalunya el 2023, un 37% es va produir a les plantacions de marihuana.

Enorme càrrega elèctrica

Les plantacions de marihuana necessiten una important potència energètica per als sistemes d’il·luminació, climatització i ventilació. Una potència que obtenen punxant il·legalment la xarxa. Les plantacions il·legals de marihuana disposen d’unes  infraestructures cada vegada més sofisticades i, en conseqüència, requereixen una major potència elèctrica. La companyia ha comparat el consum mitjà d’una plantació de marihuana amb el consum d’una vuitantena d’habitatges. Això comporta una gran càrrega elèctrica en la xarxa,  provocant  un augment d’incidències, problemes en el subministrament i situacions de risc. Des de la companyia han explicat que “el frau elèctric suposa un perjudici per a tota la societat, ja que es tradueix en un increment de la factura elèctrica del conjunt dels consumidors i posa en risc tant la seguretat com la qualitat del subministrament de la resta d’usuaris. Però, per damunt de tot, les connexions irregulars i manipulacions de la instal·lació elèctrica impliquen riscos importants per a la salut de la persona que les realitza i de les que l’envolten, ja que poden provocar incendis, electrocucions i descàrregues elèctriques” i recorden que darrerament s’estan produint nombrosos casos d’incendis en immobles on es cultiven plantacions de marihuana, Essent una “amenaça per a la seguretat de la resta de veïns”. 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.