TORNAR

Les defuncions a Vilanova pugen un 41% el 2020 respecte l'any anterior

L’alcaldessa Noemí Trucharte exposa que ”va ser una situació sobrevinguda, ara ens hem preparat”

societat
Dimarts, 23 febrer 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Vilanova del Camí va ser un dels municipis on la primera onada de la COVID-19 va tenir un efecte més letal. L'impacte a la població va ser especialment dramàtic a la residència Amavir, on van morir una cinquantena de persones.

Durant el 2020, un any marcat per la COVID-19, a Vilanova del Camí, segons les dades del padró municipal, vam morir un 41,11% de persones més respecte els dotze mesos anteriors. El 2019 es va cloure amb 90 defuncions, mentre que el darrer any finalitzava amb 127 morts. La diferència encara és més sensible pel que fa a sexes: les defuncions a Vilanova, el 2019, havien estat de 38 homes i 52 dones. La xifra de defuncions en homes, es disparava l'any de la pandèmia fins a 61.

L'increment de mortalitat a Vilanova és similar al d'altres municipis grans de l'Anoia, com Calaf, on va ser del 45%. A Vilanova, l'afectació principal va ser a la residència Amavir, on va morir més d'una quart part dels residents (no tots, però, eren veïns del municipi). La batllessa Noemí Trucharte comenta que "la situació ha canviat diametralment. Estem més preparats. Aquest febrer, per exemple, hem completat la vacunació de tots els usuaris d'Amavir". 

Tucharte afirma que "en aquell moment del març i abril de l'any passat, és cert que vam trobar a faltar més comunicació per part dels responsables de la residència. Ara, hi ha una comunicació més fluïda i s'agraeix. Els volem ajudar, perquè hi tenim molts avis i àvies del municipi. És cert que aquella situació del març de l'any passat va ser sobrevinguda, però no es va actuar com s'havia d'actuar".

En aquell moment "hi va haver una mortalitat molt elevada. La Generalitat ens va escoltar i els va concedir la desinfecció, però un malentès entre els Bombers i la residència va fer que no coincidissin i que més tard ja no poguessin acudir. Aleshores, vam tenir la sort que ho fes la UME". L'alcaldessa manifesta que "la Generalitat i l'Estat han col·laborat amb nosaltres i també estem molt agraïts a la tasca que van fer el CAP de Vilanova i el CAP Nord". Elogia també la feina "dels treballadors i treballadores de la residència, que en aquell moment crític van posar per davant la salut dels avis a la seva".

CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L'ANOIA


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.